Централната избирателна комисия (ЦИК) ще предложи на законодателя промяна в Изборния кодекс относно подмяната на членове на секционни комисии. Това обяви говорителят на комисията Камелия Нейкова, цитирана от БНР.
Тя е категорична, че подмяната трябва да е позволена само, когато самите лица не могат да присъстват поради обективна причина. Не трябва да се допуска подмяна в такава степен.

Припомняме, че в последния момент в някои изборни райони масово са оттегляни членове на секционни избирателни комисии. Наложило се е да бъдат подменени.

Камелия Нейкова потвърди тази информация и обясни, че законът не го забранява. По думите й в никакъв случай не може да се толерира подмяната в състава на секционните избирателни комисии непосредствено преди изборния ден. Това не влияе добре на изборния процес, защото се оказвало, че не малка част от обучените членове на СИК, не са участвали в изборния ден.

Около 114 са жалбите и сигналите за нарушения в края на изборния ден. По-голямата част от тях са свързани с предизборна агитация, а друга част - с нарушения на СИК-овете.

Камелия Нейкова уточни, че не става въпрос за драстични нарушения на изборния процес. По думите й това са обичайни нарушения на секционните комисии в тяхната работа. Подмяната на секционните комисии води до такива нарушения.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСКЛУЗИВНИ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН!