Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да сезира Конституционния съд за законността на парламентарните избори. Искане за това отправиха от партия ДОСТ.

Цацаров се мотивира със записаното в Изборния кодекс, че "споровете относно законността на изборите се решават от Конституционния съд".

Хората на Лютви Местан са убедени, че партията им би взела над 4% от гласовете и съответно би влязла в парламента, ако не била „тоталната репресия и разгърнатата кампания с противозаконни средства” срещу тях.

С жалба до Цацаров от ДОСТ посочват, че организирано е възпрепятствано правото на български граждани, които пребивават в Турция, да минат през границата и да гласуват. „Въведено е противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език”, се посочва още в мотивите на партията.

„Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция „Обединени патриоти“ се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост”, допълват от прокуратурата.

След анализ на мотивите обаче, Цацаров е преценил, че няма обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. „Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите”, добавя главният прокурор.