Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. Церемонията се проведе в присъствието на негово светейшество патриарх Неофит. Председателят на НС Цецка Цачева прочете решението, с което ЦИК обяви Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент.
Повтаряйки след председателя Цецка Цачева, Радев се закле и подписа клетвения лист. След него клетвата си положи и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

В пленарна зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.





На церемонията присъстваха още президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания. 









Румен Радев стана президент, след като спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Преди да се включи в надпреварата, той беше командир на Военновъздушните сили на страната. Заедно с Илияна Йотова за вицепрезидент бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!