Деница Златева отказа поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да участва в новото правителство, но обеща пълна подкрепа за европредседателството. В профила си във Фейсбук Златева благодари за подкрепата и подчертава, че решението, което е взела, не е било никак лесно.
Тя смята, че предизвикателството да довърши започнатото през тези три месеца и България да бъде успешен председател на Съвета на ЕС е изключително висока оценка за нейната и на екипа й работа. Деница Златева е категорична, че нито един успех не е просто неин личен. За нея стоял млад и мотивиран екип, който е преодолял всички трудности през тези три месеца.

Деница Златева благодари за оценката, която е получила от ГЕРБ, БСП и ДПС и подчертава, че тя много задължава.

Златева обещава да продължи да помага на бъдещия екип по председателството, защото е убедена, че само с общи усилия можем да успеем. Деница Златева е категорична, че наследникът й може да разчита на пълната й подкрепа. По мнението й това е национално отговорната позиция по такъв важен за България приоритет.
 

Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е получила обаждане от Бойко Борисов с предложение Деница Златева да остане в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Нинова отказала.