Опозиция и управляващи влязоха в жестока схватка за тв отразяването на парламентарния контрол. Повече от час депутатите отделиха именно на този текст от правилника на Народното събрание, който, по предложение на Валери Симеонов, прехвърля излъчването на парламентарния контрол от Канал 1 в БНТ 2.
От БСП и ДПС видяха в това опит за цензура и стремеж министрите да избягат от публичност, когато отговарят на депутатски въпроси. Опозицията се противопостави с аргумента, че вторият канал на държавната телевизия се гледа нищожно малко, под 1 на сто и освен това няма покритие в отдалечени региони, като в Кърджалийско и Родопите. 

На аргумента, че БНТ трябвало да излъчва много по-гледаеми спортни състезания, депутатът от ДПС Велислава Кръстева напомни от трибуната: "БНТ получава бюджет като обществена телевизия. Няма състезание, което е приоритетно, така че в парламентарния контрол ние не се демонстрираме по телевизора, ние говорим от името на нашите избиратели". 

"Това е начин да се спре прозрачността, това е начин за спиране на свободата на словото. Парламентът дава своята дан", заяви и соцдепутатът Александър Симов. Той даде за пример факта, че в село Минзухар, Чернооченско, не се излъчва БНТ 2. 

"Защо националната телевизия не предаваше по втория си канал, когато онази групичка пред парламента протестираше срещу Орешарски, а излъчваха пряко, като че ли става революция", скочи Йордан Цонев и заключи, че двата канала са несравними по популярност. 

"Вие тук за какво сте, за да ви показват по телевизора ли, не сме ли всички тук за да вършим работа", хвърли се да защитава искането на БНТ Валери Симеонов. "Не трябва ли парата на свирката да бъде насочена към движението на парахода, който трябва да носи товари?", попита още лидерът на НФСБ, а на констатацията, че залата безсмислено е направила реклама на неговата телевизия СКАТ, Симеонов заяви, че би излъчвал контрола, но само срещу пари.

Точката на кипене бе достигната, когато младият Крум Зарков обвини Цветанов в инквизитор на Пепеляшка.

"Цветан Цветанов да ми говори за човешките права е все едно Турквемада да съди Пепеляшка", изригна синът на журналистката Ани Заркова, цитирайки името на първия велик инквизитор от зората на Испанската инквизиция. 

"От уважение към майка ви няма да кажа какво мисля за вас, личните нападки ги оставете някъде другаде", отвърна му Цветанов и допълни, че парламентът не е студиото на Нова телевизия.

В крайна сметка текстът за парламентарния контрол остана да бъде гласуван утре, когато продължава обсъждането на Правилника за работа на 44 НС. По-рано днес депутатите, също като в комисията, утвърдиха да има комисия Ревизоро - за надзор над приходните агенции и борба със сивия сектор и контрабандата и изслушването на главния прокурор на всеки три месеца в правната комисия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Канал 3