На вчерашната среща в Министерски съвет стана ясно, че китайска компания проявява интерес към изграждането на проекта "Белене". На срещата беше заявено, че ние виждаме такъв проект да бъде изграден само на пазарна основа, без държавно участие и без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в ефира на БНТ.
Ако започне изграждането на нова ядрена мощност, това е много добър икономически знак. Но проектът "Белене" не трябва да се реализира на всяка цена, а само ако има своята икономическа обоснованост и защитава в максимална степен интересите на страната, подчерта Петкова. За да стане възможен проектът, до края на тази седмица НЕК трябва да изплати задълженията си към "Атомстройекспорт", което ще бъде направено.

Отделянето на такъв значителен ресурс – около 1,2 млрд. лв., става възможно заради доброто управление на публичните финанси през последните 2 г. Когато плащането бъде извършено, съгласно споразумението ни, руската компания се отказва от инвестиционни спорове към българската държава, заяви енергийният министър. Плащането ще бъде извършено едва когато видим оборудването, увери Петкова.

В момента експерти от АЕЦ "Козлодуй" инспектират оборудването. След като го платим, това оборудването става собственост на НЕК. Това представлява дългосрочен актив, добави тя. По думите й втората фаза на пазарния тест за газопровода между България и Гърция е успешна. В момента има заявен интерес от няколко компании, които не са участвали в първия пазарен тест.

Затова обмисляме възможността да им дадем шанс да се включат чрез нов търг, обясни Петкова.

Тя е категорична, че през последните две години са обърнати негативните тенденции в енергетиката и секторът е стабилизиран финансово. Много се надявам в сектора да има приемственост. В енергетиката трябва да се управлява не с емоция, а с разум и с икономически обосновани решения, подчерта Теменужка Петкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!