Последното завъртане на рулетката преди окончателното попълване на списъка с министерските имена промени малко картината на коалиционния кабинет. Неофициални преговори между лидерите на Обединените патриоти и ГЕРБ са се провели днес по обед, извън парламента, съобщава Канал 3.
Министър на правосъдието ще бъде бившият парламентарен шеф Цецка Цачева, която остана извън парламента. Екатерина Захариева, чието име се спрягаше също, както и за еврокомисар, на този етап ще оглави министерството на външните работи, твърди медията.

Ясни са вицепремиерските имена - Валери Симеонов ще е вице на Бойко Борисов от квотата на Обединените патриоти заедно с Томислав Дончев, Владислав Горанов и Лиляна Павлова. Павлова обаче ще се раздели вероятно с регионалното министерство, където вероятно можел да я замести бившият й зам.-министър. Красимир Каракачанов е сигурен начело на военното министерство, но той няма да бъде и вицепремиер. Спряганият за поста ген. Константин Попов ще оглави ресорната парламентарна комисия.

Освен отбраната и вицепремиерското кресло, от ОП се надяват да получат министерствата на икономиката, туризма и културата. Въпреки че държаха да получат екологията, патриотите люто се изпокараха днес за името на бъдещия министър.

Докато лидерът на ВМРО държал на Нено Димов от института за дясна политика, бивш депутат на Иван Костов, Валери Симеонов категорично се е противопоставил на номинацията. Той държал на съгражданката си и досегашен министър Ивелина Василева, така че най-вероятно ековедомството ще си остане за ГЕРБ. Ако последно туризмът отиде при ОП, единственото име, което се обсъжда, е това на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, който е експерт от бранша и наскоро оглави Европейски институт за стратегически анализи.

Патриотите се точат и на културата, където сигурен фаворит бил бившият пловдивски кмет и шеф на комисията по култура Славчо Атанасов, въпреки желанието на "Атака" да прокарат своя човек Петър Иванов. Иванов обаче не се приема еднозначно, тъй като е известен като парламентарен секретар на ДСБ и ДБГ, както резервирано бил приеман и седесарят Румен Христов, спряган за земеделското министерство. Според патриоти последните двама не са сигурни за министри, защото по кандидатурите им няма консенсус.

И от двете формации в коалицията обаче харесвали последната номинация за министър на образованието - бившият главен секретар на МОН Красимир Вълчев, който се ползва с одобрението и на ГЕРБ, и на партиите в Обединените патриоти.