Предполагам, че началото на месец май, а защо не и около 4 май, ще имаме ново правителство. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде агенция „Фокус“.
„За мен е важно, че имаме принципна позиция първо да говорим за секторни политики, за начина, по който трябва да бъде осъществено управлението и, когато бъдат разписани абсолютно всички детайли в една управленска подробна програма със съответните срокове, вече няма толкова значение кой би могъл да бъде министър, защото той ще се отчита пред парламентарното мнозинство и ще има съответните срокове, които трябва да се изпълняват тези програми“, коментира Цветанов.

Попитан дали смята, че на фона на това, което се случва в Турция, може да постигнат обединителен патриотизъм, за който призовава и Ахмед Доган, Цветанов отговори, че с политиките и поведението на политиците могат да консолидират българското общество. „Това е отворена тема, към която всеки един може да се присъединява. Също така исках да кажа по темата за съдебната система, че продължаваме реформите. Първа приоритетна задача ще бъде антикорупционният закон. Също така от добрите оценки, които бяха дадени от ЕК за Комисията за отнемане на имуществото, тя да бъде органът, който да може да обедини цялостната такава дейност. Предвиждаме да бъдат изпълнени 17-те препоръки на ЕК в 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка“, допълни Цветанов.

Той подчерта, че тук имат пълен консенсус. „И за добрата оценка, която беше дадена от ЕК в последните години за Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Основният акцент ще бъде борбата срещу корупцията и тази по високите етажи на властта. Те ще преминат като компетентност в Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Това ще бъде и по-голямата ефективност, която трябва да има в правораздаването и по-бързото приключване на всички тези дела“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ. 

За това дали ще бъдат правени конституционни промени, Цветанов заяви, че когато се говори за управленски програми, винаги са се съобразявали със законопроекти, които могат да бъдат приети от обикновено мнозинство. „Знаете, че за конституционни реформи и промени са необходими квалифицирани мнозинства. В момента се придържаме към това, което сме постигнали като консенсус между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Със 122 народни представители формираме мнозинство на обикновен, а не на квалифициран“, каза още Цветан Цветанов.