Председателят на Народното събрание Димитър Главчев коментира размириците в Македония.
Има разлика между това, което се случи в България, и това, което става в Македония. Това показва правилността на решението на премиера Борисов да подаде оставка. Това е европейският стил, каза Главчев в "Панорама" по БНТ.

Когато се вижда, че едно управление няма достатъчна подкрепа, тогава се отива на избори. Разликата между България и Македония е в европейския стил. И тримата ­ и президентът на Македония Георге Иванов, и Груевски, и Заев се обадиха на Бойко Борисов. Това е знаково. България е стабилна държава и очевидно искат да се поучат от нашия опит. Притеснително е, ако се случват подобни неща като в Македония. Такива признаци у нас обаче няма, каза Главчев. В обществото у нас няма никакво напрежение, всички приемат резултатите от изборите. На въпрос защо маха блицконтрола в парламента, Главчев отговори, че той е форма на реклама на управлението, каза Главчев.

Блицконтролът са въпроси, които се задават към премиера и вицепремиерите без конкретика. Става въпрос за представяне на определена политика. По­добре говорят делата, вместо думите, затова премахваме блицконтрола. 122 гласа са сигурните гласове, които са аритметичен сбор от коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти. Но по различни теми се надяваме да имаме подкрепа и от други партии, смята Главчев. Той даде пример с днешния ден, когато депутатите стигнаха до абсолютно единодушие при гласуването на декларацията за Македония. Няма как да гарантирам парламентарна подкрепа, освен за собствения си глас. Има много теми, по които сме сигурни, че ще получим подкрепа и от другите партии. Когато решаваме проблемите на гражданите и се подобрява жизнения им стандарт, тогава ще се вдигне и рейтингът на парламента.

Нямаше да затворят магазина за изтребители, за да се бърза толкова с тази сделка, коментира Главчев решението на служебното правителство за купуване на изтребителите "Грипен". По повод дейността на прокуратурата той обясни, че напоследък тя казва на всички, за които има съмнения, че са се отклонили от закона. Винаги, когато има такива данни, прокуратурата трябва да се намесва, смята Главчев