След като задкулисието на олигархията овладя съдебната система чрез грантовия „Съюз на съдиите“, сега зависимият от Иво Прокопиев и Христо Иванов председател на ВКС Лозан Панов се опитва да кадрува неправомерно в изборния процес за нов ВСС.
През м.юни тази година ще се проведе общо събрание на съдиите за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. За първи път изборът ще се извърши пряко от съдиите – делегати на събранието, като ще бъдат обсъждани кандидатурите, издигнати от отделните районни, окръжни и апелативни съдилища в страната. Процедурата изисква всеки отделен съд на проведе събрание на работещите в него съдии, на което да се обсъдят и предложат кандидатури за новия ВСС. Важното е, че този процес трябва да се извърши при пълна свобода съдиите да издигнат кандидатурите на своите колеги по собствена преценка и без каквото и да вмешателство на административните им ръководители.

Публични изявления в същия дух направи и самия председател на Върховния съд Лозан Панов, като ще припомним думите му пред проведената на 17 март конференцията на тема „Съдебна независимост“, където Панов активно призовава съдиите да се включат в избора на членове на ВСС единствено според „своята съвест и убеждения“, а не според насоките на административните си началници, като набляга колко бил важен сега изборът на нови членове на кадровия орган. Да, аме не (както казваше покойния днес журналист Петко Бочаров). Едно говори председателят Панов, но съвсем друго върши.
 

„Блиц“ разполага с информация, че още преди изтичането на крайния срок за издигане на предложенията на отделните съдилища, Лозан Панов е изпратил писма до председателите на апелативните съдилища в Бургас, Пловдив и Велико Търново, както и до председателите на десетки окръжни и районни съдилища в страната, с искане незабавно да му бъдат изпратени всички протоколи от проведени събрания на съдиите, на които са били обсъждани и издигани кандидатури за членове на новия ВСС. Интересното е също, че всяко едно от изпратените писма, въпреки различните си адресати – председатели на апелативни, окръжни или районни съдилища, носи един и същи изходящ номер - №200. Така, със стряскащия номер 200 редица председатели на съдилища в страната са били принудени да изпратят на Лозан Панов протоколите за проведените събрания на съдиите от поверените им съдилища, с което Панов е получил предварително информация за издигнатите кандидати. Какво точно е правил или ще прави председателят на най- висшия съд в страната с неправомерно получената информация, можем само да предполагаме. Но след като погазва основните принципи при избора на кандидатите, явно на Панов тази информация му е страшно нужна. Или по- скоро е нужна на неговите ментори, чиито интереси висшият магистрат показа, че ревностно обслужва – олигарха Иво Прокопиев и председателя на политическото ГМО „Да(й) България“ и провален правосъден министър с четири „различни“ подписа Христо Иванов - Пинокио.
 


А за какво му е на задкулисието тази информация е повече от ясно. За да кадрува и упражнява натиск върху кандидатите. Естествено, че олигархичният кръг Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев, Цветан Василев и Гриша Ганчев – всичките настоящи или бъдещи клиенти на Темида, който отдавна вече ръководят пряко ВКС и Софийски градски съд, не може да си позволи пробив в съдебната квота на новия Висш съдебен съвет. Как иначе ще манипулират съдиите чрез мними дисциплинарни производства и зависимост в кариерното им развитие. Овладяването на новия ВСС от олигархията е жизнено важно за бъдещото контролиране на съдебната система.

А че поведението на Лозан Панов е в остро противоречие с принципа да се гарантира свободната воля на съдиите при избора на членове на новия ВСС, е тема, която задкулисието ще направи всичко възможно да бъде подмината. Ако питате Христо Иванов за това, той ще се направи, че такъв проблем няма, и отново ще ви заговори за скандалната среща на Цацаров. Да, за Цацаров може, но за Лозан Панов категорично не. Защото Панов е нашият, на задкулисието човек. Не случайно самият Иванов коментира в скандалните стенограми от срещите между Иво Прокопиев и участниците в политическият му проект, че Лозан Панов е зависим, че има компромат, за който явно задкулисието знае и който компромат им осигурява лоялността на съдия №1. Иванов казва за Панов по повод обсъждането на евентуални президентски кандидатури, че кандидатурата на Панов е неподходяща, поради проблеми с биографията на неговата съпруга, като я определя като „Черния лебед“.   

Може би и заради това Лозан Панов може да прави скандални срещи с адвокати – да припомним срещата му с небезизвестния адвокат Иван Тодоров, в чиято кантора председателят ходи на крака, или да върти кръшните танци с адвокат Божидар Банков (един от приближените адвокати на банкера фараон Цветан Василев) в неизвестно заведение, останали обаче овековечени в снимки, и във всички случаи явните му зависимости да останат без всякакви последици. И така скандал след скандал. Защото Лозан Панов е съдия на задкулисието, а задкулисието му осигурява нужната индулгенция.

А хората ще чакат да има някога съдебна независимост и справедливост, както героите в пиесата на Бекет чакат някой си Годо.      
Публикуваме факсимиле от едно от скандалните писма.