Макар и със скромен опит, България може да помогне на Македония. Това заяви бившият министър-председател и цар на България Симеон Сакскобургготски.
„Това са явления, които се наблюдават и в други страни. И, разбира се, трябва да се наблюдава процесът много внимателно и ролята на Европа, която е водеща”, каза той пред БГНЕС.

Симеон Сакскобургготски припомни, че Република Македония е кандидатка за член на Европейския съюз. “Ние може би с нашия скромен опит може да помогнем също нещата да се задвижат по-положителен начин“, изтъкна Симеон Сакскобургготски в кулоарите на кръглата маса “ЕС на следващото поколение-вдъхновение и предизвикателства”, състояла се в двореца „Врана“.

Както БЛИЦ съобщи, снощи македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята. Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Влизането в Народното събрание в Скопие стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент. Изборът стана, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече бе прекратил заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации.