Заместник-здравният министър в правителствата на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов - Илко Семерджиев ще поеме здравното министерство в служебното правителство, научи БЛИЦ от два независими източника.
Освен като политик, Семерджиев се е изявявал и като експерт. През 1999 г. Семерджиев създава НЗОК и e неин първи директор. Освен това той е учредител и почетен председател е и на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

През последните години д-р Семерджиев се превърна в истински кошмар за здравния министър Петър Москов, когото критикуваше яростно при всяка ефирна възможност.

Семерджиев и Маргарита Попова, като правосъден министър, засега са единствените гарантирани имена в предстоящото служебно правителство.

Въпросителна продължава да виси и около името на новия министър-председател. Засега шансовете на преподавателя от УНСС проф. Боян Дуранкиев изглеждат далеч по-високи от тези на предишния директор на БАН академик Стефан Воденичаров. 

Номинацията на академика е срещнала категоричната съпротива на лидера на НФСБ Валери Сименов, научи БЛИЦ.

Новоизбраният президент Румен Радев е предприел няколко разговора с председатели на партии, за да търси по-широко съгласие около правителството, което ще предложи.

По този начин генералът иска да създаде стабилност на управлението, в което настоява да влязат колкото се може повече експерти, които да са отдалечени от партийните централи.

Ивайло КРАЧУНОВ