Инфарктни преговори за подялба на министерски кресла, са главната пречка пред съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент, научи БЛИЦ. Медията ми узна, че реформаторите са поставили като условие пред ГЕРБ да бъдат запазени всички техни министри.
Ябълката на раздора се е оказал постът на отбранителния министър Николай Ненчев. От ГЕРБ са дали индикация, че могат да се съобразят с желанието на патриотите Каракачанов да стане военен министър.
 
Корман Исмаилов от Реформаторския блок, обаче, приел на нож кандидатурата на Каракачанов, което минира преговорите. Самият Каракачанов до вчера е бил напълно готов да подкрепи мандат на РБ, но днес категорично е променил позицията си. Това дава основание на ГЕРБ да подозира, че Каракачанов е направил завой към БСП и ДПС.
 
Най-голямата парламентарна група е склонна да заложи на Румен Христов като министър-председател. Неуспелият кандидат за президент, обаче, не се ползва с никакъв авторитет и доверие в РБ, което категорично ще го извади от играта.
 
Неофициално в десните среди се лансира мнението, че икономическият министър Божидар Лукарски би бил най-консенсусната фигура за премиер. Лидерът на СДС е лоялен партньор на ГЕРБ от самото начало и се ползва с доверието на Борисов. Тази му позиция, обаче, не се харесва на политическото джудже Радан Кънев, който прави всичко възможно, за да спре съставяне на ново правителство.
 
Предстои утре да се случат нови преговори между ГЕРБ, Патриотичния фронт и реформаторите, които ще решат окончателно дилемата около това дали България ще има нов кабинет или ще се върви към предсрочни парламентарни избори.
 
Ивайло КРАЧУНОВ