В най-големия съд в България продължавали непрозрачните практики, въведени от отстранената Янева, твърдят магистратите. Около 30 съдии от Софийския районен съд са сезирали съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за приемането на ясни правила за командироване, които да бъдат валидни за всички съдилища в България.
 Поводът за недоволството на магистратите е продължаващата практика за непрозрачно командироване на съдии в най-големия окръжен съд у нас - Софийския градски съд. Писмото е адресирано още до председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев, както и до представляващия ВСС Димитър Узунов.

 Районните магистрати питат кадровиците на Темида защо председателят на СГС Калоян Топалов продължава практиката, заради която предишното ръководство начело с Владимира Янева бе атакувано и сменено през 2015 г. Според недоволните магистрати липсва информация за това кога е необходимо да се командироват съдии от районния в градския съд. Те твърдят още, че няма ясни критерии при самото командироване, което според тях е предпоставка за необективност. Съдиите посочват също, че през 2016 г. не им е предоставена възможност да изразят желание за командироване, нито е била предоставена информация дали СГС има нужда от командироване на съдии.

 Въпреки това магистрати са били командировани в градския съд, без да е ясно защо точно те са избраните, при положение че има други с по-голям стаж от техния и с по-добри професионални показатели. Съдиите от СРС твърдят още, че тази непрозрачна практика е била и в нарушение на действащите правила за командироване, приети от ВСС през 2013 г. Посоченото в писмото противоречи на твърденията на Калоян Топалов, който в доклад до ВСС изтъква направеното по отношение на командироването на съдии. От ВСС потвърдиха, че е получено подобно писмо и обясниха, че ще проверят сигналите на районните магистрати, за да установят по какви критерии Топалов е командировал съдии в Софийския градски съд и дали продължава лошата практика на старото ръководство на съда, пише "24 часа".