700 хил. работни места обеща иначе дясната формация на Радан Кънев Нова република, която представи програмата си за социалната сфера и културата. Част от тях вече съществували, но били в сивата икономика и хората на Кънев щели да ги изсветляват.
Консервативните десни на Кънев задълбават сериозно в двора на националистите, като заиграват с патриотичната нотка. Програмата им предвижда празнуването на Ден на ветераните и Ден на знамето, в който всеки да носи трикольорна лента и да развее от балкона си националния флаг. Заканват се още да режат социални помощи за ромите, които, макар и неназовани, присъстват в програмата като "лица, които системно отказват да полагат труд и да образоват децата си.", съобщава Канал 3. 

Въвеждат и нов учебен предмет, назован "Християнска етика", който да се изучава от 4-и клас. За децата на бедните вместо пари ще се дават ваучери за различни видове образователна дейност, за дрехи и храна. От Нова република се похвалиха още, че са единствените, които обръщат внимание на животните и планират да създадат Зоополиция, като закрият всички общински приюти за кучета в страната.

Новорепубликанците представиха и водачите си, повечето от които вече известни. Лидерът Радан Кънев, говорителят Трайчо Трайков, Дани Каназирева, Методи Андреев, Димитър Сяров и Мартин Димитров ще водят по две листи.

Кънев е водач в София в София в 25 МИР и във Варна, Мартин Димитров е начело в 24 МИР и Плевен, а Трайков повежда листата в 23 МИР и в Благоевград. Дани Каназирева също води две листи - в Пловдив-град и в Пловдив-област. Отцепникът от ГЕРБ Методи Андреев ще трябва да събира гласове като водач в Ловеч и Разград, а бившият областен управител на Сливен ще води освен в своя град, и листата в Ямбол. Бившият депутат Иван Иванов е водач във Велико Търново, а Атанас Атанасов - в Пазарджик. И за да не останат по-назад в тренда на представители на изкуството в депутатските листи, са отредили водаческо място на художника Никола Табаков в Кюстендил.