Настоящата кампания е „уговорен мач“, продължение и ново издание на добре познатия посредствен двуполюсен модел. Това заяви по време на заключителната предизборна среща на Коалиция „АБВ - Движение 21” в Шумен президентът Георги Първанов и почетен председател на АБВ.
„Очевидно е, че ГЕРБ и БСП са се разбрали, че искат българският политически живот да се развива по досегашния сценарий - единият си тръгва, защото се е провалил, но идва другият, който се е провалил преди това, и идва, не защото има по-добри идеи или по-силни личности, от това, което предлагаме ние, а просто защото им е ред, по някакви неписани правила, наложени незнайно от кого. Затова е толкова важно българският избирател в деня на изборите на 26 март да каже „стига“ и че не иска повече този път на развитие на българската политика и управление“, каза Първанов.

Пред препълнения салон на читалище „Добри Войников” той посочи, че не иска власт и постове, а дава шанс на по-младите и прави всичко, за да съхрани и по-опитните. „И твърдя, че това е печелившият модел, питат ме как се разбрахте с Татяна Дончева, да, имали сме сериозни и нелеки дебати, но в това е майсторлъка - да се събереш с различния и да предложиш една политика, която съчетава най- доброто от тези различия. „Обединени в разнообразието“ е фраза и философия,която съм запомнил и „откраднал“ в добрия смисъл на думата, някъде отвън, но това е, което трябва да искаме - не просто механична смяна на две формации, които с нищо не ни убеждават“, каза Първанов.

Той поздрави организаторите за внушителното закриване на кампанията в този храм на духовността. „Ето това е кампанията и политиката, която ние предлагаме - с настроение, със самочувствие, без омраза и агресия, политика, която дава друга визия и друго бъдеще за България“, каза Първанов. На кандидатите за народни представители на Коалиция „АБВ - Движение 21” той пожела „На добър час“ и „Победа“.