Българското обществото желае промяна и затова партиите слагат такъв тип нови лица в листите си. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна политическият анализатор Първан Симеонов.
Той посочи още, че не малък процент от лицата са нови за политиката, а не са нови като възраст и като лица. Според него това, което партиите търсят, е очевидно. „Те чуха какво желае обществото. Слагат се доста по-радикално звучащи лица. Това е свидетелство за общата радикализация на политическия процес е нас. Слагат се лица, които се занимават по-скоро с интерпретации, с медии, с имидж. Това е свидетелство, че партиите ясно си дават сметка, че имиджът и интерпретацията стават вече дори по-важни от самия факт. Вече много често си говорим, че живеем в постистина, в която има алтернативни факти и фалшиви новини“, каза още Първан Симеонов.

Според него партиите си дават сметка и за това, че вече не излъчват кой знае какво обаяние и затова са принудени да се възползват от външни авторитети. „Когато вземем предвид всички тези обстоятелства, може да се обясни случващото се, то не е никак сложно. Просто на президентските избори се видя голяма, дори популистка енергия за промяна, която сега партиите се опитват да последват“, каза още Първан Симеонов.