„Тълкувателното решение на Конституционния съд потвърждава Конституцията“. Така конституционалистът проф. Георги Близнашки коментира пред Епицентър.бг тълкувателното решение на юристите по повод казуса, възникнал след оставката на правителството на Бойко Борисов. На 14 ноември президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване – дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.
„Принципът, записан в основния ни закон е простичък, но не е за прости хора. Той гласи следното: Този, който разпуска Народното събрание, насрочва и избори. Това ще бъде една от първите задачи на новоизбрания президент Румен Радев, когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 година.

Преди това новоизбраният ще положи клетва пред 43-ото Народно събрание, разпуска го и насрочва датата на предсрочните парламентарни избори“, коментира проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер.
 
Той обясни, че правителството в оставка работи до момента на назначаването на служебното правителство, защото при изпълнителната власт действа принципът на непрекъснатост в дейността й. „Трябва да има постоянство и приемственост. Това означава, че министър-председателят в оставка остава на поста си до встъпването в длъжност на временния кабинет“, каза Близнашки.
 
Конституционалистът каза още, че ако настоящият президент Росен Плевнелиев прецени може да назначи също служебно правителство след като извърви процедурата по член 99 от Конституцията.
 
„Когато Румен Радев встъпи в длъжност, той ще прецени дали да не назначи ново служебно правителство. Президентът може да го запази, може да го смени с ново или пък да направи основен ремонт на Министерски съвет“, посочи юристът.
 
Според него, в Конституцията на България няма пропуски, защото е много добре направена.
 
Президентът Росен Плевнелиев може само да назначи служебно правителство, а неотложна задача на наследника му на поста Румен Радев ще е да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Това информираха от Конституционният съд (КС) и отказаха да тълкуват чл. 99, ал. 7, изречение първо от основния закон. Според магистратите, Конституцията е ясна.
 
Тълкуването беше поискано преди седмица от държавния глава, според когото имало неяснота в разпоредбата, която гласи: "В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат", разясни становището на Конституционния съд и "Правен свят".