Избира служебен премиер между професори - Герджиков и Дуранкев, и академик Стефан Воденичаров Президентът Румен Радев е готов с екипа си и ще го обяви до дни, казаха от “Дондуков”2. Прессекретар на Радев ще е журналистката Елена Йончева. Началник на кабинета му ще е журналистът и писател Иво Христов.
И двамата бяха плътно до Радев по време на предизборната кампания, след победата, както и в парламента на клетвата му вчера. Официално на срещи и двамата вече се представят като част от новата президентска администрация. Международничката от “Позитано” 20 Деница Златева, шеф на програмата му в кампанията, ще продължи да работи с Радев. Тя става секретар по българското председателство на ЕС.

Екскметът на село Труд Николай Копринков ще е секретар по развитието на регионите и инфраструктурата. Секретар или съветник по въпросите на отбраната ще е о.з. полк. Илия Милушев - бивш военен пилот, доверен приятел на генерала. Съветник по правните въпроси се очаква да стане Емилия Друмева. Бившата конституционна съдийка дълго време оглавяваше правния отдел на парламента, беше и шеф на Обществения съвет към ЦИК.

Секретар по външнополитически въпроси вероятно ще е Атанас Кръстин. Той е дипломат от кариерата, бил е в мисиите ни в Ниш и Мюнхен. Според схемата на администрацията на “Дондуков” 2 президентът има секретари по различни сектори, в момента 9 на брой, съвети със същите ресори, както и отделни съветници. Така като съветник по международна политика за държавния глава се очаква да работи бившият ни посланик в Москва Пламен Грозданов. Той е изпълнителен директор на “Произведено в България”, затова е сочен от някои за подходящ служебен икономически министър.

Очаква се в екипа на президента да влезе и още един човек от инициативния му комитет - Слави Василев, син на бизнесмена и шеф на комитет “Васил Левски” Васил Василев. Екипът на Радев трябва да бъде публично оповестен в понеделник - ден след официалната смяна на президентите. 5 дни по-късно, на 27 януари, се очаква Радев да посочи и състава на служебния кабинет. Знак за това той даде и в речта си пред парламента вчера, като обяви на депутатите, че им остава една седмица, пише "24 часа".

За служебен премиер се коментира името на бившия парламентарен шеф Огнян Герджиков. Професорът бе в парламента за клетвата на Радев, но в кулоарите не пожела да разкрие ще оглави ли правителство. “Изявления до края на месеца няма да правя. След това - каквито намерите за добре, заяви Герджиков. И допълни: - Заклел съм се да не правя никакви изявления за никого за нищо до края. Пред гроба на майка ми се заклех.” А с обяснението, че много неща не могъл да чуе добре, професорът отказа да коментира програмната реч на Радев. Това е балансиран човек, обобщи Герджиков. Запитан дали е присъствал на церемонията като бивш шеф на НС или като бъдещ служебен премиер, той каза: “Никакъв бъдещ не съм, аз съм бивш председател на парламента и вие много добре го знаете.”

Радев все още избира служебен премиер между двама професори и един академик, казаха близки на президента. В листата му е и професор Боян Дуранкев. Той преподава маркетинг и комуникации в УНСС и Висшето училище по застраховане и финанси. Друг вариант бил акад. Стефан Воденичаров, доскоро шеф на БАН. Запознати разкриха, че Радев е искал имена за служебни министри от синдикати и професионални организации.