За евентуално съставяне на широка коалиция, ГЕРБ и БСП трябва да си отговорят на въпроса съгласни ли са в правителството да влязат Обединените патриоти. Това коментира пред „Фокус“ политологът проф. Антоний Тодоров. Според него самите Патриоти не искат да попаднат под зависимост нито от едната, нито от другата страна.

„Ако кажат „да“ – трудно ще се случи голяма или широка коалиция. Ако кажат „не“ – тогава могат да мислят за голяма коалиция от типа на германската, която беше направена тъкмо, за да предотврати крайни партии да влязат в управлението. Но аз не вярвам политическата култура в България да е на такава висота, че да се стигне до там. По-скоро мисля, че по-вероятният вариант на правителство е трипартийно – на ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“, или, в краен случай, ако бъде договорено, но това ГЕРБ няма много да го искат, защото ще е нестабилен вариант – правителство на малцинството, подкрепено от Обединените патриоти и „Воля“ в парламента“, посочи политологът.

Според проф. Антоний Тодоров, ако бъде съставено правителство на малцинството, то няма да бъде много стабилно и ГЕРБ едва ли ще искат такова нещо.