Патриотите ще подкрепят Реформаторите в напъна им да съставят кабинет, но само ако има съвпадение между техните управленски програми. Това заяви Валери Симеонов, цитиран от Канал 3.
Той изреди условията, на които ще държат най-много националистите, групирани тематично - пенсии, бежанци, енергетика.

На първо място ПФ не се отказват от намерението си за вдигане на пенсиите, нито за изваждането на бежанските центрове от населените места и разполагането им покрай границата, както и съществуването им само под затворен тип.

РБ обаче не ги подкрепиха за качването на пенсиите на 300 лв. по време на гласуването на бюджета за догодина, като също като ГЕРБ смятат за популизъм предложението на ПФ, така че със сигурност по тази линия пресечна точка няма как да има.

Покрай условието за решаването на бежанския проблем националистите ще настояват да се разчисти бул. "Мария-Луиза" от нелегални мигранти, както и да се ускори експулсирането на всички онези, които не са бежанци.

Сред другите червени линии, които ПФ няма да пресекат, е ревизията в енергетиката и затварянето на двата американски ТЕЦ-а. Цената на тока също не трябва да се повишава, ако ще се разчита на рамото на ПФ, стана ясно от думите на Симеонов.

Възможно е също така да се повдигне въпросът за програмата за енергийната ефективност, по-известна като "санирането на панелките" - да бъде прекратена или пък редуцирана откъм средства, но това ще е тема, която подлежи на преговори.

Валери Симеонов обясни, че към момента не е имало разговори с Реформаторите, защото всички чакат първо връчването на третия мандат и едва след това ще започнат консултациите. Преди това обаче по реда си за връчване и връщане на мандата ще минат БСП.