Тежки преговори за съставяне на новото правителство започват между коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Преди старта на преговорите за персоналния състав на Министерски съвет и новата му структура, лидерите на националистите Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров неочаквано поставиха условието за равнопоставеност. А това означава, че през последната седмица желанието на патриотите за министерски постове е нараснало, пише Епицентър.бг.
В 44-ото Народно събрание ГЕРБ има 95 мандата, а „Обединени патриоти“ - 27. Това означава, че политическата тежест на партията на Бойко Борисов е 3,5 по-голяма от тази на трите партии ВМРО, НФСБ и „Атака“, взети заедно. В момента министерствата са 17, (без вицепремиерите по европейски фондове и за българското европредседателство), което означава, че „Обединени патриоти“ биха имали право да претендират 4 или максимум 5 министерства.
 
От ГЕРБ са категорични, че няма как с 27-те си депутатски мандата националистите да настояват за равнопоставеност в изпълнителната власт. "Няма как двете политически формации, за една от които са гласували над 1 милион души, а за другата - 300 000, да имат еднакво представителство в правителството", коментират от партията на Бойко Борисов. 
 
"Аз разбирам равнопоставеността по следния начин - когато една от партиите направи два компромиса по дадена управленска политика, другата да направи същото. Всеки трябва да прави компромиси, така че да се доближиш до една, обща позиция", коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.
 
Първоначалните искания на патриотите, пуснати от тях самите в медиите, бяха за 7 ресурсни министерства - на икономиката, енергетиката, отбраната, екологията, туризма, културата и земеделието; по-късно броят им намаля на 5 - икономиката, енергетиката, отбраната, екологията и културата, а през последните дни стигна до 4 – отбрана, екология, енергетика, туризъм.
 
Проучване показа, че патриотите настояват да получат ресурсни ведомства, а ако това не стане - техни представители да бъдат назначени за зам.-министри, контролиращи финансовите потоци във ведомствата.
 
Претенциите на „Обединени патриоти“ за постове и министерства са път да пропукат управляващата коалиция, която дори все още не е съставила правителство. Депутати от ГЕРБ вече правят аналогии групата на „Реформаторски блок“ в предишния парламент, прочула се с огромните си властови претенции, въпреки скромното си парламентарно представителство. Реформаторите контролираха образователното, здравното, икономическото и правосъдното министерство, е техни хора бяха на ключови позиции във втория ешелон на властта. Заради властовите си апетити, партиите от блока се изпокараха, което доведе нейния разпад с излизането на ДСБ в „опозиция“
 
Днес започнаха преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в парламента, след като вчера президентът Румен Радев заяви, че ще връчи мандата за създаване на правителство на ГЕРБ през следващата седмица. Депутати от ГЕРБ съобщиха, че до момента лидерът им Бойко Борисов не е съобщил нито едно има на бъдещ министър. На заседания на новата парламентарна група, той казвал, че „има време до 4 май“, а сега трябвало да се работи върху подробната управленска програма на кабинета.
 
След преговорите стана ясно, че първата чернова на коалиционното споразумение ще е готова в петък. В нея ясно ще е разписано каква е коалиционната формула с подялбата на министерските кресла. Официално готовност да финализират документа до другата седмица заявиха представителите на преговорните екипи след поредния кръг консултации. "В коалиционното споразумение има структура на Министерския съвет, но на този етап нямаме окончателно прието от страните споразумение", каза Делян Добрев от ГЕРБ. А Волен Сидеров допълни, че предстои още работа по коалиционното споразумение и утре разговорите продължават по довършването на черновата му. Лидерът на "Атака" разкри любопитен момент в споразумението, според който всеки партньор се задължава да даде един ден предупреждение, ако смята да прекрати партньорството и да иска нови избори.
 
По неофициална информация най-вероятно няма да има промени в структурата на Министерския съвет, а очакваните министерски кресла за „Обединените патриоти“ засега остават четири.