На 17 ноември стартира новата дясна партия на кръга „Капитал”. Нейни създатели са бизнесмените Иво Прокопиев и Никола Николов и техните приближени. След като миналата седмица плановете им бяха разкрити, резервациите в хотел “Рила” били под въпрос. В крайна сметка обаче мероприятието няма да се отлага, а дали ще е на това място, или в друга част на курорта, не било ясно.
Там се очаква да се присъединят кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков - гласен за лидер, бившият правосъден министър Христо Иванов, депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок, пише 24 Часа.
 
Лидерът на ДСБ Радан Кънев няма да се появява преди конгреса на своята партия следващата събота, 26 ноември, твърдят източниците ни. Той щял да се проведе във Велико Търново. Непосредствено след това обаче формацията, създадена от Иван Костов, върху която той вече нямал влияние, и бъдещата такава на Прокопиев ще се съберат официално. На сбирката в Боровец ще има и представители на “Протестна мрежа”. Самият Иво Прокопиев по-скоро няма да се афишира като част от проекта, показа проверка сред посветени.
 
Твърди се, че Прокопиев не бил съгласен Кънев да движи нещата. Въпросът за лидерството на бъдещата партия стои открит, тъй като мнозина от съратниците изказали резерви към качествата на Трайчо Трайков да е председател. Предстояло да се доуточни и мястото на ДСБ в бъдещия десен фронт.
 
Опитни десни политолози като Иван Кръстев например били скептични спрямо нуждата от подобен проект. Със сигурност обаче той е в ход, твърдят запознати. Не е ясно още дали Гражданският съвет на Реформаторския блок ще припознае също проекта. Доскоро Радан Кънев броял тези депутати за свои поддръжници.
 
Най-твърди за поддръжници на нова партия били Петър Славов и Мартин Димитров. По-умерени в очакванията си били зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Гроздан Караджов. Името на бъдещия политически фронт по оста ДСБ - кръга “Капитал” също остава добре пазена тайна. От конструктивното крило на Реформаторския блок доскоро се притеснявали Радан да не вземе буквичките РБ със себе си. После се успокоили - той не проявявал интерес към тях.
 
След края на извънредното пленарния ден снощи Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се събрал на заседание, разказаха запознати. Обсъдени били бюджетът, референдумът и оставката на правителството. За Радан Кънев вече никой не отварял дума - от него не се вълнували.
 
Някои депутати само се дразнели, че той няма да напусне парламентарната група на Реформаторския блок, при положение че участва в създаването на конкурентен проект. Проправителственото крило на РБ дава ход на пълно сцепление и мобилизация.
 
В десния съюз оставали твърдо всички останали партии, без ДСБ - СДС, ДБГ, БЗНС, НПСД и БНД. Партньорите се договорили да следват пътна карта със стъпки за по-нататъшно сближаване помежду си. А именно - конгрес и избор на единно председателство и на общ говорител. Срок за избор на лидер на РБ не е поставен.
 
В блока разчитат изключително нова енергия да им влее опцията за индивидуално членство - опция, която отвориха официално миналата седмица и от която вече се възползваха бившият образователен министър проф. Тодор Танев и здравният Петър Москов, който е единственият член на ДСБ, останал в блока.
 
Нека се попитаме кои всъщност са “Агнешките главички”. Спомняте ли си приватизацията от 2000 година и управлението от 1997 до 2001 година? И един разградски бизнесмен? Има анализ на приватизационните сделки, който съвсем скоро ще види бял свят и тогава всичко ще стане ясно.” Това каза пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов, визирайки Иван Костов и родения в Разград издател Иво Прокопиев, около когото тази седмица се очаква да стартира нов политически проект.
 
Финансист №1 напомни, че председател на парламентарната икономическа комисия по време на голямата приватизация е разградският бизнесмен Никола Николов. Това е човекът, считан за тартор на “Агнешките главички”. Горанов предупреди също, че популистки упражнения с бюджета като искането на патриотите за повишаване на минималната пенсия поставят в риск публичните финанси за години напред. “Дясното се саморазпада”, заяви в тв ефира правосъдният министър Екатерина Захариева на въпрос за кръга “Агнешки главички”.
 
 Тя тълкува, че споменалият ги на балотажа премиер Бойко Борисов визира хората от новия политически проект на Радан Кънев. “Лошото е, че не се учим от миналото и грешките и продължаваме да разбиваме дясното политическо пространство”, отчете Захариева. Правосъдният министър уточни, че тя е еднакво близо и до Борисов, и до президента