Получаването на пенсия без таван, тоест в реален размер, е бонусът за този, който се навие да стане служебен премиер в третия кабинет, който съставя президентът Росен Плевнелиев, пише 24 часа. 
Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не важи за хора, които са били президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. 

В момента ограничението върху максималния размер на пенсията е 910 лв. Той ще остане такъв до края на 2018 г., когато ще бъде увеличен, но не е предвидено пълното му отпадане. 

40 души получават в момента неограничена пенсия, защото са заемали някоя от посочените в КСО длъжности, показват данните на Националния осигурителен институт. Сред тях има както премиери, така и конституционни съдии и вицепрезиденти. 

Според неофициална информация сред хората с неограничени пенсии има и такива, които получават по над 4000 лева на месец. Масово обаче пенсиите им били около 1500 лева Има обаче случаи и когато въпреки привилегията пенсията на висш държавник е ниска. Такава беше на вицепрезидента на Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев, който в последните години продава книги, за да се издържа.