Клиенти на родното правосъдие и натирени от редиците на ГЕРБ ще дърпат листите на преоблечените костовисти в „Нова република“, водена от изтърсачето от котилото на Иван Костов Радан Кънев.
Трайчо Трайков, който е обвиняем за сделката с ЕВН за ужилване на хазната с десетки милиони лева, ще води листите на формацията в 23-ти МИР София и в Благоевград. Той бе изгонен от редиците на ГЕРБ още в първия мандат на кабинета „Борисов“, след като на форум в Катар се излежаваше на плажа, докато колегите му работят, пише "Монитор". 

Изпъдената заради лични амбиции и користно поведение от партията на Борисов Дани Каназирева също е намерила пристан в челните места на две листи на „Нова република“ - Пловдив-град и Пловдив-област. Компания й прави и Методи Андреев, който също така и не може да си намери мястото на политическата сцена, като СДС и ГЕРБ вече затвориха вратите след него. Сега той ще води листите в Ловеч и Разград.

В шайката ударници на Кънев за вота с поверени две челни места е и дясната му ръка Стоил Яков, който се прочу с безчинствата си като шеф във военното дружество „Терем“. Той ще бъде водач в Хасково и Бургас.

Самият Кънев също си е определил водачески места на две листи. Той дълго драпа да се короняса като лидер на дясно обединение и след като номерът му не мина в РБ и си създаде свое бутиково такова - „Нова република“, сега се е намърдал начело на листата в лидерския район 25-и МИР-София, където ще се състезават Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Втората му листа е варненската.