Ние лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас – националната сигурност на родината ни. Всички декларирахме готовност  за национално съгласие, когато става въпрос за България. Нека видим сега - дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си отечеството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод събитията в съседна Македония и предложи да се приеме обща българска позиция, подкрепена от всички парламентарни групи.
В отговор председателят на НС Димитър Главчев свиква извънреден председателски съвет.    
 
"Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Това е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове", се посочва в декларацията. 

"Очакваме президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната", пишат още в декларацията на социалистите.

"Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират политическата криза до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.
България е готова в рамките на предстоящото си председателство на Съвета на ЕС да работи за ускоряване на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа", посочват в заключение от БСП.