Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от „Обединени патриоти”. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР във връзка с въвеждането на мажоритарния вот.
Каракачанов заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.

„В първия ден, в който седнахме да разговаряме след изборите на 26 март колегите от ГЕРБ са абсолютно наясно с нашата позиция, че ние сме против този елементарен популизъм - да се въвежда мажоритарната система. Тя е категорична и няма да бъде променена” отсече Каракачанов.

БЛИЦ припомня, че изказването на новия военен министър идва само ден, след като вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че именно мажоритарния вот ще е първият закон, който партията на премиера Бойко Борисов ще внесе за разглеждане в Народното събрание (НС).

„Ако някой реши вместо да прави шоу, да прави политика, може да си направи партия и да влезе в политиката”, каза още Каракачанов.

Видимо за всички е, че тези думи са пряко насочени към Слави Трифонов, който вече няколко дни поред протестира пред сградата на НС в знак на несъгласие, че депутатите не разглеждат промените, за които над два милиона българи призоваха да се случат, гласувайки на референдума, иницииран от шоумена и екипа му.

„Да бъде налагана една избирателна система, без да има някакво нормално обсъждане и при ясния факт, че тя е тотално изкривена и несправедлива и би създала огромни пороци в България, подобен евтин популизъм няма как да бъде одобрен от „Обединени патриоти“, подчерта Красимир Каракачанов. 

Според него въпреки, че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът. Ако бяха гласували над 50% от тези „за“, този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен.

„Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен“, добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. 

„Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика“, допълни военният министър, който по-рано днес помля Тройната коалиция като обяви коя е била изключителната им грешка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!