От КНСБ настояват, че в следващите 4 години България трябва да се стреми към съотношение между минималната и средната работна заплата- не по-малко от 50%. Това става ясно от Меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България, в което КНСБ отправя послания към кандидатите за властта след оставката на кабинета „Борисов 2“ и предсрочното разпускане на 43-тото НС.
Според КНСБ минималната работна заплата следва да се договаря ежегодно на национално равнище, като се промени и усъвършенства нормативната база. Независимите синдикати настояват в бюджет 2018 година да бъдат предвидени средства за повишаване на работните заплати на педагогическите специалисти с 25%. През следващите 4 години да се постигне икономически ръст от 5 на 100 на БВП, който да осигури растеж на икономиката и по-добри доходи за гражданите. Според КНСБ прогресивното подоходно облагане постепенно трябва да бъде възстановено, както и да се прилага семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството.

В меморандума синдикатите предлагат въвеждане на данък „богатство“ по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, яхти, вили и други, както и въвеждане на данък върху финансовите транзакции в размер 1 на 100.

Продължава срещата между КНСБ и ГЕРБ, на нея присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, лидерът на партията Бойко Борисов, министрите в кабинета „Борисов 2“ Владислав Горанов, Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Зорница Русинова и народният представител в 43-тото НС Делян Добрев.