Ще ставаме свидетели на подобни атаки като тази от Стокхолм, докато ЕС не засили сигурността си, обмена на информация между разузнавателните служби на различните държави и интеграцията на различните общности. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият външен министър от ГЕРБ Даниел Митов.

"Много от червените линии бяха превърнати в зелени светлини", така той описа случващото се в Сирия. "Американският президент каза край - СТОП!", категоричен е бившият дипломат номер едно. Той допълни, че му липсва адекватна позиция на България, на институциите и на президента Румен Радев.

"Радев се меси в изборния кодекс. Никой не е казал, че той трябва да мълчи, напротив - да говори, но можеше да изчака редовен кабинет и тогава да се сменя закона", отбеляза Митов, който призова президента да заеме позиция за случая "Сирия".

"Никога не съм бягал от предизвикателства. Водят се преговори между ГЕРБ и Патриотите и не знам дали ще съм отново външен министър. Всичко зависи от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Едно е сигурно. Външният министър на България трябва да води адекватен диалог с президента. А аз не мога да играя подобна роля - не мога да създам баланс с него. На различни мнения сме за много външнополитически теми", категоричен е Митов.

Той говори и за бъдещия български еврокомисар. "Името на Мария Габриел се върти от много време в публичното пространство. Тя е много добър кандидат за тази позиция, но има и много други имена. Едно е ясно - еврокомисарят ни е желателно да е жена", заяви бившият външен министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!