Президентът Румен Радев има задължение да отговори на поканата на Росен Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство. Това каза пред журналисти в Министерски съвет народният представител от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова след среща с Реформаторския блок за възможностите за създаване на правителство в рамките на това Народно събрание.
"ГЕРБ счита, че е много рано преди връчен втори мандат на БСП, още по-малко преди връчен трети мандат, да се водят официални разговори за бъдещи коалиции и парламентарни мнозинства", заяви тя. "Нека БСП да получи мандата от президента, нека да видим дали БСП ще бъде отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да не се хвърля страната в хаос, и да приеме мандата и да направи правителство. И когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, може да водим официални разговори за евентуално бъдеща подкрепа или коалиция, или бъдещо мнозинство в този парламент", посочи Стоянова. 

"Не само призоваваме Руен Радев, ние настояваме той и Илияна Йотова да си поемат отговорността, не само своята, а и тази пред хората, затова защото Плевнелиев ще бъде изправен, пред евентуален провал на преговорите пред хипотеза да прави правителство за 10 или 20 работни дни. Което е смешно - няма сериозен експерт или политик, който би се съгласил на подобно нещо", коментира Менда Стоянова.

"Президентът Радев има сериозен вот на народа и негова отговорност и задължениее да отговори на поканата на Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство. Още повече, че целта на това правителство е именно подготовката на изборите. Иначе изпадаме в смешна ситуация, която за мен ще повлияе върху икономиката и развитието на страната", добави тя.