Работодателите имат дискриминационни изисквания към жените. Моята огромна надежда беше свързана с промени в трудовото законодателство, но за съжаление това не се случва. През последните месеци съм разтревожена от фрапантните издевателства над жени. Последният пример е за жените работили в шивашки цех в Дупница. Те са работили в мизерни условия, без право на почивка, без да получават заплата, извънредно в събота и неделя. За финал се оказва, че те са продадени заедно с фирмата на някой клошар и нямат никаква възможност да си получат възнагражденията. Това каза в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод днешния 8 март. Тя коментира и инициативата "Великден за всеки".
Тази кампания е насочена към най-уязвимите членове на нашето общество - пенсионерите. Целта е да съберем средства за тях. Миналата година упражнихме натиск върху институциите и успяхме да се преборим ДДС върху дарените храни да падне. За съжаление три министерства не са разписали определени разпоредби и този текст е мъртъв. Ще проведем спешни срещи със служебните министри, за да може този текст отново да бъде възроден и законът да бъде приведен в действие, разкри Манолова. Унизително и нечестно е спрямо гражданите на Източна Европа тук да се продават по-нискокачествени храни.

Може да се окаже, че България не сме на втора скорост, а на трета. Измамите с храни са един проблем, който все по-често ще бъде в общественото полезрение. Не говоря само за западните храни, а и дали българското сирене е сирене, дали шунката наистина е шунка. Потребителят има право да бъде информиран. Тук има ужасен проблем - бедността и ниските доходи. Този проблем пречи на българите да си купят истински храни, каза още омбудсманът.  Аз съм в непрекъснат и ежедневен сблъсък с различните институции. Последният пример е моята битка с "Топлофикация".

КЕВР е независим орган, който трябва да бъде регулатор на отношенията между дружеството и гражданите. На КЕВР обаче им е по-лесно да застанат на страната на монополистите. На институциите като цяло им е по-лесно да си клатят краката, отколкото да защитават гражданите. Забелязвам обаче, че потребителите стават все по-активни и си търсят правата, което е много хубаво. "Топлофикация" се ползва от държавен и политически чадър, категорична беше Манолова.