Жената в червено или желязната лейди на БСП – Корнелия Нинова хвърли не една и две ръкавици на политическите си опоненти. За пътя й към властта разказва bTV.

Корнелия Нинова завършва право в Софийския университет. Краят на следването й поставя началото на шеметно кариерно развитие: юрист консулт първо на Столичната община, след това на БТК, а между двете длъжности - следовател в Столичната следствена служба.

Когато Иван Костов е премиер, едва 28-годишна, Корнелия Нинова става директор на държавното дружество „Техноимпекс", оглавява и съвета на директорите на „Техноимпортекспорт".

Тогавашният енергиен министър Петър Жотев твърди, че лично Иван Костов е подал името на Нинова за шеф на държавните дружества.

Корнелия Нинова

От тогава са подозренията към нея за топли връзки със СДС. Нинова ръководи освен „Техноимпекс" и приватизацията му. При това в своя полза, твърди доскорошният депутат Методи Андреев и казва, че има документи:

„Доказва се, че г-жа Нинова не само има акции, а те са 37% от въпросното приватизирано предприятие”.

2003 г. поставя начало на червения период в живота на Нинова. Тя става член на БСП, а само 2 години по-късно зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Тройната коалиция.

Уволнена е от тогавашния премиер Сергей Станишев заради скандала за източването на милиони от столичната „Топлофикация”.

Следователката Татяна Шарланджиева, която разследва Вальо Топлото за източените милиони, е приятелка на Корнелия Нинова. Самата Нинова посредничила на Шарланджиева преди разпитите на свидетеля Красимир Георгиев - шеф на мощната тогава икономическа структура „Фронтиер".

Така, според СРС-та от тогава, предварително било уговаряно какви да бъдеат показанията на бизнесмена.

Записан е и разговор между Нинова и собственика на „Фронтиер”. Красимир Георгиев пита как да покаже подкрепа. Интересува се кога е рожденият ден на следователката, а в деня на един от разпитите пише на Нинова: "Твоята приятелка е фантастична!".

Следователката Шарланджиева става подсъдима заради опит да възпрепятства делото „Топлофикация", а Нинова е съдена като нейн подбудител:

„Татяна Шарланджиева като следовател, в съучастие с Корнелия Петрова Нинова като подбудител и помагач е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата относно наказателното преследване на свидетеля по делото Красимир Георгиев, както и е осуетила такова преследване срещу него с цел да го избави от наказание”, заяви тогава Николай Кокинов, Софийски градски прокурор.

В крайна сметка делото срещу двете приключва без присъди. Нинова не се връща на заместник-министерския пост.

За разлика от уволнения заедно с нея заради скандала зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски.

И двамата са разледвани, но производството срещу Пеевски бързо е прекратено и той е върнат на поста си.


С протестите, които избухват заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС, се появява и новата форма -  контрапротести.Въпреки че Нинова обявява себе си за жертва на Делян Пеевски още през 2007 г., през 2013 г. дава гласа си за кариерното му развитие като шеф на ДАНС, а А през 2017 г. говори, че ще разбива модела „КОЙ”.

Контрапротестиращи всеки ден викат под прозорците на Президентството и пред дома на тогавашния премиер Бойко Борисов в Банкя. Въпреки че социалистите отричат да участват в организацията, от ГЕРБ показват снимка на едно от лицата на контрапротества - Бисер Миланов, известен като Петното, в дружески поздрав с Корнелия Нинова.

Нинова тогава коментира, че не познава Миланов, а снимката била от митинг на левицата.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСКЛУЗИВНИ ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН!