”Не мисля, че президентът Радев се опитваше да хване пулса на народа, а да си прочете речта”. Това каза антропологът Харaлан Александров в предаването ”Денят на живо” по Канал 3. 
”Би било несериозно, ако президентът даде решения на всички проблеми. Той направи секторен анализ и заяви, че ще държи на тези неща”, продължи той. ”Ролята му ще е на президент и човек, който ще има квазипремиерски длъжности. На него ще се налага да мисли и като премиер”, заяви Александров.
 
”Не е радващо това, което каза Радев, но поведението му се отличаваше от поведението на Росен Плевнелиев, който дразнеше с пърхащото си поведение”, смята антропологът.
 
”Румен Радев каза нещо много важно, което остана в периферията – това е тезата, че светът на политиците се разминава със света на обикновените хора. Това е първият случай, в който политик от този ранг взима позицията на един друг свят”, каза от своя страна политологът Страхил Делийски.
 
”Виждам нещо смислено в този анализ. Целите се разбираха и той сложи критерий - справедливост. Най-вероятно ще търси тази посока. Това не беше риториката на Росен Плевнелиев”, аргументира се той.
 
”Това беше приземено поведение на приземен президент. Той избра да не лети по магистрали, а да бъде в мрачното настояще”, смята политологът. Според него това, че някои не харесват Радев не значи, че той трябва да бъде свален след една година.