С ГЕРБ имаме максимално сходство в програмите. Изразихме нашите позиции за структурирането на мнозинство в НС, както и според нас вижданията за стабилност в държавата. Ние изразихме нашата категорична позиция, че е неприемливо толерирането на крайни радикални национализми в страната, включително и с участието им във властта. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата с лидера на ГЕРБ в НС.
„Независимо от сходството в програмите може да се стигне до там да има мнозинство, което да не може да проведе нужните реформи в страната. Предложихме да се направи програмата за управление на страната до края на председателството на ЕС и да се оформи мнозинство, което да подкрепя програмата, но това не означава пряко участие на ДПС във властта.

За нас това означава първа стъпка за стабилност в държавата и НС и достойно председателство на Съвета на Европа. ГЕРБ ще мислят по този въпрос. Сега те са на ход“, каза той. По думите на Карадайъ обединителният патриотизъм е в основата на тяхната програма.

„Ние считаме като национално отговорна партия, че периодът изисква обединителният патриотизъм да влезе в действие, но това изключва крайният национализъм. Той не бива да минава през правата и свободите на гражданите“, категоричен бе лидерът на ДПС.