В неделя партия АБВ смени своето оперативно ръководство и лидера си. Политикът и дипломат Ивайло Калфин коментира по телевизия Bit рокадите в партия АБВ, „непоклатимото статукво“ и сянката му върху бъдещото служебното правителство и още повече в резултата от предсрочните избори и в партийните договорки.
„Най-близката ни цел е успешното участие в парламентарните избори. По-дългосрочните – формиране на ядро вляво. Днес беше решено да започнат преговори с редица потенциални партньори“, каза Калфин.

„За предизборна коалиция изключваме БСП. От по-малките формации ще преговаряме с ГОРД, „Зелените“ и други. В „Да, България“ леви хора не видях. Темата за борба с корупцията няма ляво и дясно. Една партия трябва да има и други цели и по-широка програма“, коментира Ивайло Калфин. Той каза, че АБВ е резултат на много време, усилие и желания на много хора да бъде създадена една истинска, необременена с лични амбиции и интереси партия вляво. „Има млади хора, които са много амбициозни. Това е хубаво. АБВ не е партията на Първанов, Калфин, Петков или някой друг“, категоричен е Ивайло Калфин.

Политикът каза, че въпреки че на последните президентски избори вотът бе мажоритарен, хората са гласували за партии. „Бях кандидат на коалиция от по-малки партии. От друга страна много ходове от страна на ГЕРБ доведоха до това да бъде избрана тяхната алтернатива“, направи равносметка Калфин, който също бе кандидат за държавен глава. На въпрос дали би се кандидатирал отново, той каза, че се е научил в политиката да не бъде категоричен, но няма настройка за трети опит за кандидат за президент.

„Служебният кабинет е една гражданска отговорност на министрите, които се заемат с него. Чест прави на тези, които ще се съгласят да участват в това временно правителство“, смята Калфин. Той коментира и интервю на президента Румен Радев, в което той казва, че е агент на българския народ във властта. „Всичко е в ръцете му. Самият той ще се докаже с действия, а не с декларации. Ако питате Плевнелиев и той ще каже, че защитава интереса на българската държава. Но той е единственият действащ политик, и то държавен глава, в което дава остри квалификации за Тръмп. Нещо такова не може да си го позволи никой действащ политик“, категоричен е дипломатът.

„В Испания за една година имаше три пъти избори, понеже не можеше да направи коалиция. Подобен сценарий е лош за България. Ако решим, че следващата година ще направим избори и повтаряне на едно и също. Призова да се борят на изборите и след това да има стабилно управление. Не виждам партия, която лесно да получи мнозинство“, прогнозира Ивайло Калфин.

Той каза, че след тези избори ще се иска много държавничество и чувство за реализъм на партиите. „Трябва да се концентрираме върху тези избори за максимално добър резултат, но грешно би било да се правят заявки за това какво няма да се прави. Няма да е лесна коалицията, ще бъде сложна ситуацията след изборите“, смята дипломатът.

„Ние се варим в собствения си сос. Непрекъснато гледаме на ЕС като нещо външно от нас. Никога популистите не са били успешни в политиката. На корупцията не може да се сложи партийна табелка. Бойко Борисов ще се бори за мнозинство, но вероятно ГЕРБ ще има по-малко депутати в парламента, отколкото има в момента и ще бъде много по-трудно.

В БСП пък правят много странни движения – отказали са да говорят за плоския данък, при положение, че до сега водиха кампания. Възможно е Борисов да има трети мандат, но той ще бъде още по-труден“, прогнозира още политикът. Той коментира и 10-годишнината от членството на България в ЕС и обобщи, че ползите за страната ни са много и безспорни – и финансови, и за работа, труд и доходи.

„Много по-широки са възможностите, но България не успя да се възползва от механизмите за вземане на решения. Не успяхме да направим наши каузи, зад които да застане ЕС. България има изключително пасивна позиция и от това губим много“, смята още Калфин. Той изказа и мнението си за логото, с което България ще бъде представена за председателството на ЕС през 2018 г.