Изключено е да подкрепим съставянето на ново правителство, в което Бойко Борисов не е министър-председател. Това заявиха пред БЛИЦ високопоставени източници в ГЕРБ.
Според тях няма никаква логика в твърденията на политици от други партии, които призовават за съставяне на широко коалиционен с премиер експерт.

Днес за същото настоя и Валери Симеонов, според когото най-удачната формула е правителство от три партии - ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти.

"Валери Симеонов просто си вдига цената. Не може той да ни определя кой ще е новият премиер. Или Борисов ще е министър-председател за трети път, или отиваме на нови избори", подчерта пред БЛИЦ един от бившите министри във второто правителство на Борисов.

Според него би проработил вариант на коалиция между ГЕРБ и патриотите, в който Борисов е безалтернативен като ръководител на изпълнителната власт.

При такава развръзка Патриотите биха могли да получат четири министерски кресла - на енергетиката, на икономиката, на отбраната и на културата, като едно от тях е съпроводено с длъжността на вицепремиер, който да го контролира като ресорно.

Националистите сондират почвата Славчо Атанасов да наследи Вежди Рашидов в културното ведомство. Ако това се случи, то Рашидов ще оглави парламентарната комисия по Култура в 44-ото Народно събрание.

Ивайло КРАЧУНОВ