Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Както БЛИЦ съобщи, след заседанието на служебния кабинет днес вътрешният министър Пламен Узунов съобщи, че е взето решение да се предложи на президента да издаде указ за освобождаването на Костов от длъжност.

"В периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности", обясни Узунов. 

Малко по-късно самият Костов коментира, че е научил от медиите и заяви че ще търси правата си по съдебен ред и вече е подал сигнал до прокуратурата за начина, по който е отстранен - заради оказан политически натиск. 

Той разказа, че миналата седмица в сряда Узунов го е извикал и му казал, че няма вече доверие в него и че натискът да бъде отстранен идва лично от премиера Огнян Герджиков, предаде Нова телевизия. Министърът го приканил да си подаде оставката, но той отказал.

Георги Костов беше назначен за главен секретар през март 2015 година, след като предшественикът му Светлозар Лазаров подаде оставка. Тогава Костов беше сред хората, които критикуваха към Пламен Узунов, който си тръгна от МВР след твърдения за прикриване на инцидент от полицията. 

Междувременно в първия си коментар Георги Костов отхвърли всички обвиненията и добави, че е подал сигнал в прокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!