Френските евродепутати отново натискат да прокарат пакета "Мобилност" 1 в Европейския парламент, но са срещнали сериозен отпор от редица страни. 

"На 7 март пакетът "Мобилност" 1 ще се разисква пак. Французите искат да влезе за обсъждане възможно най-скоро, а ние искаме да не се разглежда в този мандат. Говоря за неразглеждане както в парламента, така и в този формат на комисията по транспорт. След изборите през май ще има нов комисар, нов състав на различните комисии, които може да не искат да се приеме пакетът в този вид", обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, цитиран от Dir.bg.

Голямата изненада в момента е отношението към пакета за "Мобилност" 1 от страна на германците, които снощи направили "пас". 

В последно време позицията на Германия не била в пълен унисон с тази на Франция, което дава възможност пакетът или да не мине в този вид, или да бъде видоизменен, като се включат в него исканията на малките страни, включително и на България.

През януари в Страсбург министърът на транспорта Росен Желязков обяви пред председателя на Европарламента Антонио Таяни, че е по-добре пакетът да се разглежда от новия парламент.

Министърът участва и в масовия протест в Брюксел на стотици шофьори на камиони от засегнатите страни от пакета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!