Обвиняемият бизнесмен Иво Прокопиев за пореден ден избяга от въпросите на КАНАЛ 3. Преди седмица телевизията сезира институциите за потресаващата екологична катастрофа, довела до заличаването на цял български град, и за предстоящото заличаване на друг.

Става въпрос за градовете Меричлери и Ветово, историята на които ви разказаха Бисера Илиева и Николай Стоянов във филма на КАНАЛ 3 "Капитал и смърт”.

Филмът разказва историята на фирма "Каолин" в периода от 2002-ра до 2013-та година, когато нейн собственик е бизнесменът от Разгард и забогатял буквално за една нощ Иво Прокопиев. През 2009-та година "Каолин" започва добив на варовик чрез взривове в мина до град Меричлери. Вследствие на взривовете, питейната вода на хората се смесва с друга, изключително богата на арсен, от която хората се разболяват от левкемия. 

Днес в Меричлери има само ромски семейства и пенсионери. Дали русенската община Ветово ще последва съдбата на Меричлери, където през 2011-та година Каолин подарява джип на кмета, за да може той да легализира нарушенията им?

Злоупотребите в Меричлери и Ветово се разследват от Прокуратурата, ДАНС и Министерството на околната среда. Потърсихме бизнесмена Иво Прокопиев за обяснение на екологичната катастрофа в Меричлери, но за пореден ден той избяга от въпросите на Канал 3.