Днешният ден ще е инфарктен за двама общински съветници от Бургас. Георги Манев и Георги Дракалиев до няколко часа ще узнаят дали ще станат депутати.
Манев, който е национален лидер на Средна европейска класа – един от коалиционните партньори на Обединените патриоти (ОП) води листата в Перник, а Дракалиев е водач на ОП – в Търговище.

И двата избирателни района са изключително специфични – с по едва 4 мандата. Там се получават най-големите парадокси при разпределението на депутатските мандати по системата Хеър-Нимайер.

На последния вот в Перник, например, БСП имаха 19 хил.гласа и вкараха един депутат, а с 4100 гласа Реформаторите също изпратиха човек в парламента.

Сега първа политическа сила в Перник е ГЕРБ с 34,38 %, а само на няколко стотни зад тях 34,02 % са БСП. На пръв поглед изглежда логично двете партии да си разделят по два мандата, но системата има известни недостатъци и няма да е изненада, ако ГЕРБ вкара двама, БСП – един и Обединените патриоти – един. При тази ситуация в 44-ото НС ще влезе Георги Манев. За листата на Обединените патриоти в Перник са гласували – 7,93 % (4753 гласа).

В Търговище ситуацията е идентична. През 2014 година Атака спечели мандат само с 1500 гласа. Сега резултатът за Обединените патриоти е 6,64 % или 4 хил.гласа, което дава надежди на коалицията, че ще успее да вкарат човек в парламента. 

Съществуват всякакви хипотези преди окончателното произнасяне на ЦИК. Има вариант, в който при преразпределението мандатът на патриотите да виси между Георги Манев и Георги Дракалиев.

„Ще изчакаме до края на деня, за да видим решението на ЦИК. При 80 % от протоколите ние имахме подкрепа, която почти сигурно ни вкарваше в парламента, но дойдоха гласовете от турските села и ДПС дръпна сериозно напред”, казал пред Флагман.бг Георги Дракалиев.

Георги Манев поясни, че дали ще влезе в парламента – ще реши ръководството на Средна европейска класа.

„Ние сме коалиционен партньор на Обединените патриоти, не държа на всяка цена да влизам в парламента”, заявил Манев предизданието. Той изтъкна голямата заслуга на откритието на СЕК – Константин Бачийски за предотвратяване на изборните манипулации в Турция.

Бачийски заедно с група симпатизанти на СЕК наблюдаваха изборния процес в южната ни съседка и алармираха за всяко нарушение.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ