Служебният премиер Огнян Герджиков се срещна с представители на политическата коалиция „Нова Република“ Радан Кънев, Трайчо Трайков и Петър Славов по тяхно искане. Темата на разговора бяха действията, които българската страна предприема за защита на националните интереси във връзка с антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Министърът на енергетиката Николай Павлов информира, че в момента държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД работят усилено за изготвяне на детайлни анализи на предложенията за поемане на ангажименти, които „Газпром“ внесе в ЕК. Експерти на Министерството на енергетиката и на компаниите внимателно оценяват ефекта от евентуалното поемане на ангажиментите върху действащите газови договори на България и като цяло върху пазара на природен газ в страната и региона.

Утре представители на министерствата и на трите енергийни компании ще участват в обсъждане по темата на международен газов форум във Варшава, организиран от Министерството на енергетиката на Полша.

На 13 март 2017 г. ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят в срок от 7 седмици становища по представените от „Газпром“ ангажименти, в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Антимонополното дело на ЕК е свързано с газовите пазари в осем държави - България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Възможно е след финализиране на анализите българската страна да поиска удължаване на срока за отговор.