За разлика от визия за евентуалните партньорства в парламента, оказа се, че ГЕРБ имат идея за това кой да бъде представителят на България в Еврокомисията. Това стана ясно от изказването на Ирена Соколова.
Пред Канал 3 тя сподели, че Томислав Дончев отговаря на критериите за нов еврокомисар, но допълни, че все още няма да огласяват каква е тяхната кандидатура за поста. Единствено издаде, че ще бъде от партийния актив на ГЕРБ.

Вчера министър-председателят в оставка пък обяви точно обратното - "ГЕРБ няма да предложи никой за поста на еврокомисар, служебният кабинет да го излъчи", каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

"През последните две години управлявахме много трудно заради партньорите ни, които често отсъстваха, когато трябваше да се решават ключови въпроси, включително и в техни ресори", заяви Ирена Соколова от ГЕРБ, посочвайки като пример действията на Реформаторски блок.

Соколова отправи критики и към Патриотите: "Патриотите действат отсега до след малко. Те не носят никаква отговорност. Проблемът идва от това, че първо искат да оглавят Кабинет, искат наши министри да бъдат министри в такова правителство, но и да си следват техните политики. Имат умението да лавират, но казват "Искаме министрите, но не искаме този министър-председател"; Ние ще си правим, каквото си искаме с бюджета. Това, което казват те, гали ухото - 500 лв. пенсия. Само че това означава, че тези 880 млн. лв. ще ги имаш и другата година. Разчетите водят до реалните обстоятелства. Допустимите реалности в момента са тези, които имаме.", обясни Соколова защо нарича обещанията на Патриотите за популистки.

"Засега идеята за управление заедно с БСП е "забранена", посочи депутатът. За момента ГЕРБ не могат да определят с кого биха си партнирали в бъдещ парламент.

"Още не знаем дали изобщо ще има формация Реформаторски блок, какви елементи от него ще останат."

На въпрос дали биха си партнирали с новата формация на Радан Кънев, тя отвърна, че лидерът на ДСБ сам си е дал отвод и се е изключил от партньорството с ГЕРБ, а формацията, която прави може да има крайно десен уклон, което Соколова определи като "екстремизъм".