Герджиков е длъжен да запита КС ще бъдат ли касирани изборите заради машините. Това коментира Ирена Соколова, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3’’ и „Радио К2’’. Ирена Соколова заяви позиция по темата - касиране на изборите. Ключовото, което Ирена Соколова заяви в края на разговора по темата за касирането на изборите, е, че Герджиков е длъжен да запита КС дали ще бъдат касирани изборите – при липса на машини, при недостатъчен брой или при несигурност в надежността на софтуера им.
Тя бе категорична, че ГЕРБ ще поискат това да се случи, но ,,подмяната на задачите е дневният ред на кабинетът Герджиков”. Соколова допълни, че ако не бъде направено запитването - това би изглеждало като застраховка – ако не им харесват резултатите от изборите – да бъдат касирани.

Бе коментирана и темата - Антарктида – да погледнеш отстрани. Разговорът между Беновска и Соколова започна с кратък коментар за пътуването на Соколова в Антарктида, което тя определи като вид отшелничество и начин да погледнеш отстрани. Тя сподели, че това, което преживяваш и откриваш на такова място, се осъзнава по-късно, защото сме свикнали да живеем в рамката на умните и красивите, но предизвикателствата те карат да се грижиш и за другите.

В разговора бяха дискутирани и следните въпроси - какво ще променят в ГЕРБ; предизборната програма; образованието; среща с КНСБ. ,,Какво видяхте за ГЕРБ, че сте умни, красиви и добри, какво харесвате и ще го поддържате и какво няма – кое ще промените?”, попита водещата. Соколова отговори, че сегашната програма са я структурирали още в предишния мандат, защото са виждали къде е необходимо изграждане и довършване. Планували са промяна в секторни политики, а предизборната програма е била ясна още при взимането на решение за предсрочни избори. Соколова отбеляза, че трябват не само пари, но и промяна в гледната точка. Относно парите за образованието, Ирена Соколова каза, че с увеличаване на заплатите не се изчерпват всички възможни промени и подобрения. Утре е организирана среща с КНСБ за икономическите и социалните мерки, както и Кръгла маса ,,Качествено образование за икономически растеж и за по-високи доходи” в София. Вчера и в петък е проведена такава за здравеопазването в Стара Загора, както и среща на Жени-ГЕРБ, която се е състояла и днес.

Бяха коментирани и темите - кандидатурата на Соколова; свикнаха ли българите с добрите дела на ГЕРБ; образовани, но безработни?. Соколова каза, че ще бъде кандидатирана в Перник, но няма да води тя, а Красимир Велчев. Беновска попита какво ще бъде привлекателното в ГЕРБ, при положение, че екс-премиерът Борисов е заявил, че толкова добро са направили, че хората са свикнали и не го забелязват. Соколова потвърди, че е така, но смята, че е нормално, защото е важно надграждането. Относно младите, които са високо образовани, и нуждите на пазара на труда Соколова заяви, че няма нито работници за ниско квалифицирани позиции, нито хора за високо квалифицирана дейност.

Тя допълни, че България има по-ниска производителност, спрямо европейците – КПД на българска шивачка и немска са различни – даде за пример Соколова. Именно заради това стимулите не трябва да са само финансови, а и мотивационни – да порасне производителността, да се произвеждат по-качествени продукти.

Изборите от психологическа гледна точка; Борисов и Американската търговска камара, руските и турските бизнес партньори
Беновска попита какви ще бъдат сегашните избори от психологическа гледна точка и защо Бойко Борисов се среща и с Американската търговска камара и дали е предвидено да се срещне с Руската търговска камара. Соколова отговори, че ГЕРБ е дясно ориентирана политическа партия и поддържа добри отношения с всички международни партньори, което е задължително условие, и следователно срещата с Американската търговска камара е по традиция, тъй като отношенията са градени над 10 години и контактите с тях са огледало за развитието на индустриалния сектор. Следващият въпрос на Беновска бе дали ще се срещне и с посланиците на Европейските държави и с представители на руския и турския бизнес. Соколова отговори, че не знае каква е програмата на Борисов, но потвърди, че отношенията са добри и определи като ценно политическия лидер да има ,,добър език, както и до момента, с всички партньори”, тъй като е в полза на България.

В разговора бяха коментирани и въпросите - климатът на предстоящите избори; Тръмп - санкции за медиите, разпространяващи фалшиви новини; Цветанов – спиране на фалшивите новини – а санкции?; позиция на ГЕРБ за фалшивите новини. Соколова каза, че изборите ще протекат в климат на плурализъм, мнения и информация от всички страни. Беновска припомни изказване на Тръмп в пресконференция отпреди няколко дни, че медиите, които създават фалшиви новини, ще бъдат санкционирани, като е посочил някои от немалките американски медии. Това негово изказване съвпада с искането на Цветан Цветанов да се спре медийното фабрикуване на фалшиви новини, но разликата е, че в Америка ще ги санкционират, а в България такава практика няма.

Соколова отговори, че СЕМ се занимава с това, и отбеляза, че България няма закон за медиите.

Беновска допълни, че има само за радиото и телевизията и се ръководим от закона в Америка, който позволява на всеки да пише каквото си поиска в социалните мрежи. Ирена Соколова каза, че има начини за разкриване кой седи зад всяко писание, но това става много бавно.

Относно фейсбук профила на Кеворк Кеворкян, който беше закрит, Соколова каза, че това е въпрос на отношения между субект и субект.

,,ГЕРБ ще излезете ли с ясна – не под мустак – позиция – Няма да приемаме повече да се пренареждат и манипулират новините, и да се пресъздават по угоден някому начин, а не обективно?” попита Беновска. Соколова каза, че, за да се излезе с такава ясна позиция трябва да има инструментариум. Беновска контрира и каза, че повече от 5 години не са могли да създадат закон за печата и затова е важно да изразят ясно отношение по въпроса. Ирена Соколова каза, че конференцията от днес е била на тема ,,Популизъм, езикът на омразата и медиите”, на която Цветанов е заявил позицията си.

Тя допълни, че има много осъдителни процедури на медии, които внушават невярна информация и уронват престижа. Беновска попита дали ГЕРБ ще включат в програмата си създаването на инструментариум, борещ се с медиите, разпространяващи невярна информация. Соколова отговори, че това е въпрос на обсъждане, но в ГЕРБ това е ясна тенденция. Подготвя се дебат по темата, подкрепен от германски фондации, на който ще бъдат поканени и медиите. Според Беновска дебатите са ялови, тъй като така се сваля отговорността и всичко е въпрос на морал, отговорност и интелект. Соколова в отговор каза, че неслучайно са измислени тристранките - за да се взима най-доброто решение.

За финал на разговора си с Ирена Соколова в предаването ,,Беновска пита” на 19-ти февруари 2017 година по ,,Канал 3” и ,,Радио К2” Беновска попита дали служебният премиер Герджиков 35 дни преди изборите трябва да запита КС – ще бъдат ли касирани изборите, ако нямаме машини – а) или е недостатъчен броят им – б), или имаме машини, но не сме сигурни в тяхната надеждност – в). Соколова не знае защо още не го е направил, но предполага, че прави проверки на това как върви мандатът му ден по ден, защото социологическите агенции го оценяват колко успешен е всеки ден.

Тя поясни, че тълкувателното решение трябва да бъде взето от КС и всичко е в правомощията на ЦИК – в нормата е записано, че след президентските избори за следващите парламентарни избори трябва да има машини. Соколова бе категорична, че Герджиков е длъжен да запита КС и ГЕРБ ще поискат това да се случи, но ,,подмяната на задачите е дневният ред на кабинетът Герджиков”. Тя допълни, че ако не бъде направено запитването това би изглеждало като застраховка – ако не им харесват резултатите от изборите – да бъдат касирани.