Еврейска организация протестира с писмо пред председателя на НС по повод изказване на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Протестът на организацията "Б’ней Б’рит" във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е, че депутатът от парламентарната група на ГЕРБ рециклира стари антисемитски стереотипи.
В протестното писмо, цитирано от marginalia.bg, се твърди, че подобни лъжи са в основата на пропагандата, довела до най-голямото престъпление на 20 век – Холокоста.

Авторите на писмото предлагат Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да се произнесе по посочения казус.

Повод за протестното писмо е следното изявление на Методи Андреев: "Когато се създава комунистическата държава в Русия, властта иска да я облече в някакъв символ. Колебаят се между два – петолъчката и свастиката. И двете са много древни символи. Надделява обаче петолъчката на Лев Троцки по желание на Ротшилд, който финансира комунистическата революция. Тя символизира петимата синове на Ротшилд".

"Това изявление е повторение на стари антисемитски стереотипи, които внушават, че евреите са виновни за Октомврийската революция, донесли са на света комунизма и го душат в хватката на професионални евреи-революционери по поръчка и с финансовата подкрепа на евреи-банкери", пише в писмото на "Б’ней Б’рит".

"Намираме не само за порочно, но и за престъпно, опитите за декомунизация в Република България да бъдат сведени до това една етническа група – евреите – да бъде набедена за неговото съществуване", се казва още в писмото.