Подадени са пет обвързващи оферти за използването на газопровода между България и Гърция, се посочва в изявление на съвместното предприятие за изграждане на газовия интерконектор между двете съседски държави, съобщава електронното издание EurActiv.
Междусистемната връзка Гърция-България (IGB), което е с приблизителна цена от 220 млн. евро, ще транспортира природен газ с общ капацитет от 4,3 млрд. кубически метра годишно, съобщава БНР.
 
През миналата година България и Гърция се съгласиха да изградят 182 км газопровод, който ще помогне на София да намали почти пълната си зависимост от руски газ и ще спомогне за подобряване на сигурността на доставките на ценната суровина.
 
Обявеният капацитет във втората фаза на пазарния тест е в размер до 2,7 млрд. кубически метра, от които вече са запазени към 1,57 млрд. кубически метра, се посочва в официално изявление на съвместната интернокторна компания ICGB.
 
Изданието EurActiv напомня, че до неотдавна България беше критикувана от Европейската комисия за липса на политическа воля, за да изгради междусистемни връзки със съседите си и вместо това търси да бъде част от руско спонсорирани проекти за газопренос.
 
Съгласно процедурата на ICGB, пазарният тест ще бъде завършен с осъществяването на предварителни споразумения за резервиране на капацитет от страна на фирмите, представили своите оферти и след одобрение на съответното разпределение от страна на националните регулатори на Гърция и България.
 
Българската държавна енергийна холдингова компания БЕХ има 50% дял в съвместното дружество, което ще изгради IGB тръбопровода, докато гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и италианската "Едисон" притежавят по 25%.
 
През октомври ICGB удължи срока за подаване на обвързващи оферти във втория етап на пазарния тест до 30-и ноември поради искания от участниците в търга. По време на първия кръг от наддаването компанията ICGB получи девет необвързващи оферти. Тогава тримата акционери в IGB, както и австрийската OMV, гръцката Gastrade, американската Noble Energy и азербайджанската SOCAR проявиха интерес към търга.
 
България планира да внасят 1,5 млрд. кубически метра природен газ от т.нар. "Южния газов коридор", след като през 2020 година започне доставянето на азербайджански газ за Европа.