Цената на природния газ, който страната ни купува от "Газпром", да може да се предоговаря всяка година, като за първите две това да става на всеки шест месеца. Това е българската позиция по предложените от руския газов гигант отстъпки, свързани с делото за монополно положение, заведено срещу "Газпром" от Европейската комисия. Това коментира енергийният министър Николай Павлов. 
"Цената ще бъде разисквана на по-­късен етап. Сега просто се договаря рамката на така направеното предложение от страна на "Газпром"", обясни той пред БНР.

Страната ни ще настоява и за отпадане на задължението на "Булгаргаз" да плаща заявените предварително количества синьо гориво на руснаците, дори когато те не са използвани напълно, допълни министър Павлов: "Притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми в Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не е предвиден такъв ангажимент, с който ние да имаме възможност да продаваме на тяхна територия. Посоката на търговията е само към България. Ние към този ангажимент сме възразили и съответно искаме нашите компании и "Булгаргаз" да имат достъп до пазарите на съответните държави", посочи той.

Позициите на газовите ни компании са готови и ще бъдат изпратени в срок в Еврокомисията.