Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила са, изискваше реакция. „БСП за България” първа излезе с такава, заяви пред Дарик радио говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева.
Тя изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на декларацията на БСП от другите политически сили в Народното събрание. 

Йончева обърна внимание, че случващото се в Македония засяга националната сигурност на страната ни. Тя подчерта, че с декларацията не се взима страна в конфликта и е изразена убеденост, че Македония трябва да остане единна държава. Българската позиция трябва да защитава нашия национален интерес, а това означава запазване на териториалната цялост на Македония. Йончева заяви, че в интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС.

Йончева не пропусна възможността и да захапе опонентите си от ГЕРБ. "Управляващите не желаят работата на парламента да е публична. Те крият бъдещите министри, които са длъжни да отговарят на въпроси за управлението", този извод направи тя от решението да се премести излъчването на парламентарния контрол от БНТ в БНТ2. 

Йончева допълни, че съзнателно се мести излъчването от канал с висок рейтинг в канал с несравнимо по-ниска гледаемост. „Това се случва в България, която е на първите места по корупция и на последните по свобода на медиите в ЕС”, коментира тя. Според нея това се прави целенасочено, за да се заблуждават гражданите за действията на политиците.

Елена Йончева се възмути, че се отнема и друго постижение на парламентарната демокрация- правото на блиц контрол. „Въпросите на депутатите, това са въпросите на хората. За 2016 г. Борисов е отишъл само 2 пъти на блиц контрол да им отговори. Отнето е едно от най-големите достижения на парламентарната демокрация. Това се прави, за да не се види колко голи и боси са нашите управляващи”, заключи тя.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!