Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова не попада в парламента. Бъчварова бе поставена на седмо място в листата на ГЕРБ в 25 МИР София, но на първо време преференциите ѝ не достигат, за да се класира в Народното събрание. Преференциален вот за Бъчварова са упражнили едва 275 души, което е далеч от нужните по закон 7%.  
Преференциите пренаредиха листите на ГЕРБ и в два от софийските многомандатни избирателни района. Това не засяга водачите на листите на ГЕРБ в 24-ти и 25-ти МИР в София, а поставените на второ място кандидати, сочат неофициални данни. Според тях в 24 МИР в София номер 11 в листата на ГЕРБ Борислав Борисов измества втория - бившия конституционен съдия Георги Марков, пише "Епицентър". 
 
Борисов, който е под номер 11, какъвто е и номерът на ГЕРБ в бюлетината, е получил над 4500 преференции, а Марков - 1259.
 
За пренареждане на кандидатите в листата са нужни 7% от действителните гласове за съответната листа. Разместване има и в листата на ГЕРБ в 25-и МИР. Там 11-я - Христо Гаджев мести вторият - министърът на енергетиката в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова. Гаджев има 5591 преференции, а Петкова - 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище.
При официалното разпределение на мандатите ще стане ясно дали въпреки разместването Петкова и Марков ще влизат в парламента.
 
Както БЛИЦ съобщи, бившият председател на парламента Цецка Цачева, също може да се размине с депутатското място.  Цачева, която бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен, стана четвърта след пренареждането по преференции. Измества я Владислав Николов, който е получил най-много преференции на вота в неделя - 5200. За досегашния депутат Николов бе отредено 4 място, но вече е втори. 
 
Шансът на Цачева да влезе в парламента е, ако водачът на листата Ивайло Московски влезе и в третия кабинет на Бойко Борисов и тя го замести. Тогава обаче тя няма да може да е председател на парламента, защото той се избира преди да започне въртележката за правителство.


ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ И КОМЕНТАРИ ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ