ДПС излезе с остра декларация по повод референдума, който се проведе в Република Турция на 16 април. От Движението посочват, че кампанията не е била равнопоставена, а в хода на самия референдум са били констатирани множество нарушения.
„Тези изводи създават почва за реални съмнения в легитимността на проведения референдум”, посочват от ДПС.
 
Ето и пълния текст на декларацията: 
 
ДПС с внимание и загриженост следи оценките, анализите и коментарите за проведения на 16.04.2017г. референдум в Република Турция. От оценките могат да се направят няколко основни извода:
– кампанията не беше равнопоставена, както в медиите, така и в различните агитационни мероприятия;
– в хода на самия референдум бяха констатирани множество нарушения на
правилата за провеждане;
– самите правила бяха безпрецедентно променени по време на
провеждането и отчитането на Референдума.

Тези изводи създават почва за реални съмнения в легитимността на проведения референдум. Резултат 51,4% „за“ промените и
48,6% „против“ показва:
– турското общество е разделено на две половини;
– предложените промени в Конституцията не получиха категорична подкрепа;
– флагрантното нарушаване на един от фундаменталните принципи на демократичната държава – разделението на властите на Законодателна, Изпълнителна и Съдебна, не получи категорична подкрепа;
– утвърждаването на авторитарен режим и политиката на потъпкване на свободата на словото и мисълта не получи категорична подкрепа.

В своя декларация от 05.04.2017г. ДПС предупреди, че рефереднумът:
– застрашава демокрацията, спазването на основните права и свободи, както и върховенството на закона;
– преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат я прави вредна за себе си, за съседите си, за Европа и света.

Движението за права и свободи винаги е отстоявало в Европейските институции позицията, че мястото на Република Турция е сред семейството на демократичните европейски общества. Първите реакции на Европейските политици и институции след проведения референдум показват, че Турция се отдалечава от членството в ЕС.

Двадесет и пет милиона турски гласоподаватели, сред които и значителна част от живеещите в Р. Турция български граждани, категорично заявиха, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.
 
По повод ситуацията в съседна Македония от Движението заявиха, че следят събитията със загриженост и безпокойство .

„Случващото се там е логично следствие от процесите, които текат в тази страна. И не само в Македония, но и в други държави от региона”, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

„ДПС винаги е подчертавало, че крайния национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен  признак е опасен за  всяка държава. А на Балканите е взривоопасен.

Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония е същият, като крайните националисти в България.

Дори има съвпадение и във имената на някои от политическите формации. По тази, а не по друга причина, ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайните националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир.

Българският етнически модел, доктрина на д-р Ахмед Доган, отстояван от ДПС при всички обстоятелства през последните десетилетия е в основата на етническия мир в България. Но Българския етнически модел изисква усилия не само на една партия и една етническа група, а на всички партии и на всички етноси и цялото общество. Това е поуката за нас от събитията в съседна Македония.

Призоваваме всички още веднъж да прочетем посланието на г-н Доган от 16 март тази година, защото там се съдържа предупреждението за тези процеси, както и решението им – обединителния патриотизъм като алтернатива на войнстващия национализъм”.

Призоваваме институциите и политиците в Македония към разум и демократично решаване на проблемите. А българските политици към два пъти повече разум и отговорност за бъдещето. А Народното Събрание да приеме обща позиция на Република България", каза Карадайъ от парламентарната трибуна.