От няколко дни е в ход ново активно мероприятие против главния прокурор Сотир Цацаров, организирано от добре познатите радетели на "морала" от кръга "Капитал", начело с Иво Прокопиев и Христо Иванов, но този път с участието и на газовия барон Сашо Дончев.

Похватите са също от вече известния им ченгеджийски арсенал - записи, масирана кампания в медиите - бухалки на олигархията "Медиапул", "Дневник", "Клуб Зет" и телевизия "БиТ", както и включване на грантовите журналисти от Нова ТВ и бТВ в схемата за манипулация. С две цели - пореден опит за дискредитиране на главния прокурор, но и по-важното - противодействане и осуетяване от страна на Сашо Дончев на проверката на прокуратурата, както и на обжалването от страна на държавното обвинение на peшeниeтo нa KEBP, c ĸoeтo цeнaтa нa пpиpoдния гaз ce yвeличава c 29,6%. Което увеличаване ще е смазващо за обикновените граждани, но твърде изгодно за фирмата на Дончев.

Какво казва Сашо Дончев в Ютуб записа от 30-и март?

„Главният прокурор каза, че моето поведение става нетърпимо и неприемливо за него.“

„Какво е това, че аз подкрепям „Да, България“?

„Цацаров: Филчев каза, че съм много мек в реакциите.“

Какво каза Сашо Дончев в предаването на Полина Паунова по БиТ от 20-и април?

„Цацаров ме попита защо го правите (според Дончев – защо има отношение към „Да, България“) след като имате хубав бизнес? Относно карикатурите на Комарницки – не е искал мерки срещу него, говорихме единствено за естетическите им характеристики.“

Разликата във версиите е очевидна. Никъде няма заплаха или натиск в цитираните изречения от предаването на Паунова.

Освен това, става пределно ясно, че Цацаров е приел подобна среща с Дончев, в качеството му на председател на БСК, но вместо това от Дончев са му били поставени лични въпроси за ходатайстване, на което категорично е отказал. След отказа на Цацаров да се намеси в работата на подопечните му прокурори, следва и логичното задействане на медийната машина за манипулации на кръга "Капитал".

От Дончев разбираме:

1.     Никога като председател на БСК не се е срещал с политици и фигури с институционална тежест. Ами какво тогава прави на среща с Главния прокурор?

2.     Гергов го е викнал на среща с Цацаров. Дончев казва, че е очаквал изчистване на недоразумения – какви точно недоразумения?

3.     Уведомил ли е колегите си от Българската стопанска камара за срещата си с Гергов и Цацаров? Ако не е – то значи счита събеседниците си за близки хора, с които може да пие неофициално кафе. Защо тогава твърди, че едва ли не за първи път чува за тях?

4.     Защо дава лист на Цацаров (същият лист се оказва в последствие в режисьорската апаратна на БиТ) с думите, че той е началник на градските прокурори и следва да ги попита за действията им по отношение фирмата на Дончев? Нали с Христо Иванов са за честна и свята съдебна система плюс ограничаване в правомощията на Цацаров. Как си позволява да иска от Главния прокурор нерегламентирана намеса в работата на подчинените му?

5.    Защо Дончев пита Цацаров дали подкрепата му за „Да, България“ е причина за писмото на прокурорите? Какво общо има партия с под 3 процента на изборите в диалога между обвинител номер 1 и шефа на Българската стопанска камара?

6. За какво му е телефона на Главния прокурор, който е поискал на срещата? Сам казва, че се въздържал от всякакви контакти с институции и политици.

7.     При Паунова Дончев каза: „Ако се изпълни искането на "Да, България" за парламентарна анкетна комисия, то ще се сетя и други подробности“. Следователно всичките му действия са в тясна координация с Христо Иванов. А думите му пък са поредният откровен шантаж към институциите - мога да си измисля каквото ми хрумне, мислете му ако ми нарушите бизнес интересите!

8. Ако има данни за престъпление, то защо не свидетелства, а иска непременно сформирането на парламентарна комисия пред която да говори? Защото търси нова трибуна за натиск към прокуратурата.

Какво прави Дончев на практика?

Иска номер на Цацаров, дава му лист, отправя устни наставления към него, открито лобира за своите лични бизнес и политически интереси.

Защо?

1. Дончев си изгражда щит срещу прокуратурата. Всяка прокурорска проверка срещу

бизнеса му би се разтълкувала като отмъщение на Цацаров. Елементарна постановка, каквато преди време разиграваха обвиняемите Огнян Донев и Иво Прокопиев, чиито медии громят държавното обвинение от сутрин до вечер заради обвиненията към издателите им. Вече за никого не е тайна, че този задкулисен олигархичен кръг командва съдиите, поради което овладяването на все още независимата прокуратура е жизнено важно за тях.

2. Дончев атакува Бойко Борисов

Припомняме: Сашо Дончев бе поименно посочен от лидера на ГЕРБ Борисов като ощетен от управлението му олигарх (Борисов премахна газовите посредници), който с помощта на медиите си се опитва да клати стабилността в държавата. Правеше го през първия мандат на ГЕРБ, правеше го през втория, дава заявка да го прави и през третия. Дончев години наред, чрез "Овергаз", стоеше на входа на газовата тръба, от която зависи икономиката на страната ни, като купуваше от "Газпром" и продаваше по скъпо на държавната "Булгаргаз". Така, без да върши нищо, освен да фактурира и да печели от разликата в цената на синьото гориво, Дончев нанесе щети на българския народ за милиарди левове, за сметка на собственото си колосално забогатяване.

3. Дончев съживява провален политически проект – извънпарламентарната партия „Да, България“.

Журналистът от „Медиапул“ Полина Паунова публикува записа (в който Дончев умишлено и целенасочено е вкарал темата „Да, България“) от Ютуб в сряда (19.04).

Записът мълниеносно обикаля всички медии от кръга „Капитал“.

В четвъртък (20.04) Христо Иванов и „Да, България“ свикват нарочна пресконференция, на която искат оставката на главния прокурор.

Същият ден Сашо Дончев участва в предаването на Паунова по БиТ.

Днес „Да, България“ се жалят, че главният прокурор заплашвал бизнесмена Дончев, недоволен че ги подкрепял. Срещата между Дончев и Цацаров се е провела на 21.03 – вторник. Защо му е на Цацаров да заплашва Дончев пет дни преди изборите(26.03), при положение, че за всички в държавата(98% от която не харесва „Да, България“) бе ясна липсата на какъвто и да е шанс Христо Иванов да мине четирипроцентовата бариера?

Припомняме, че:

Журналистът от „Медиапул“ Полина Паунова бе автор на фалшивата новина (в „Медиапул“), че ЕК иска оставката на Цацаров.

Главният редактор на „Медиапул“ Стояна Георгиева участваше в срещите с Прокопиев и Христо Иванов за създаване на нов политически субект.

По същото време друг член на същия кръг (по думите на премиера Борисов през март миналата година) – Лозан Панов (шеф на ВКС), размахваше смс-и по време на заседания на Висшия съдебен съвет.

А медиите на кръга „Капитал“ от сутрин до вечер ни заливаха със записите на „двете каки“.

4.     Дончев е на път да бръкне дълбоко в джоба на българските данъкоплатци. По негов сигнал до ЕК България е на път да бъде осъдена, понасяйки финансова санкция от 200 милиона евро. Тези пари ще дадем всички ние.

Въпроси:

1.     Съгласни ли са колегите на Дончев от БСК със заявената от него политическа позиция? Защо това не прави Домусчиев от КРИБ например?

2.    Адекватно ли е шефът на БСК да принизява обществени теми до жълти и маргинални коментари в удобните му тв студия? А в същото време да съди своята държава за 200 милиона евро.

3. Докога Прокопиев, Дончев и компания ще вадят ченгеджийския апарат, за да клатят държавата? Записите на двете каки, есемесите на Лозан Панов, видеата от Лондон, фалшивите новини в „Медиапул“, кръчмарските разкази пред застаряващи фенки на Сашо Дончев и т.н.

4. Какво следва? Залагаме на интервю с Цветан Василев при Диков! Самият Дончев призна, че се е срещал с Цацаров и преди по казуса КТБ.

Тези хора опитват да си решат проблемите пак с интриги, поръчки и конспирации. Точно както бе описано и в стенограмите им (учудващо записът на Дончев се появи две седмици след скандалните стенограми, вероятно като техен отговор).

Общественото доверие е проверено, преди месец само избирателят даде своето мнение– под 3% за „Да, България“ на Христо Иванов, подкрепяна от Сашо Дончев и Иво Прокопиев.

Защото нямат кауза, защото нямат политика.

Оценката на публиката е негативна, защото единственият им мотив за съществуване в политиката е битката с главния прокурор. Защото Цацаров им е в устата от сутрин до вечер.

Или както казаха студенти по Политология от СУ – „Дойде Христо Иванов, попитахме го как ще задържи младите в България. Той пак взе да дрънка за Цацаров. Дълбоко фрустриран и комплексиран човек. Няма как да го подкрепим. Слаб, много слаб политик.“